‘Dodelijke steekpartij was ongeluk’

MARKNESSE - Heeft ze in een opwelling gehandeld of heeft ze tijd gehad om zich te bezinnen en is het dus voorbedachte rade (en dus moord) geweest. Dat is eigenlijk de enige vraag waarvoor de officier van justitie zich gesteld ziet in de steekpartij in juli in een woning aan de Boslaan in Marknesse, waarbij een man uit Litouwen om het leven kwam. Want dat de vriendin van het slachtoffer gestoken heeft, staat voor hem wel vast.

De verdachte is een 28-jarige vrouw eveneens uit Litouwen. ‘Ze waren geliefden, niemand heeft het zien aankomen’, zegt haar raadsman vrijdag tijdens de eerste pro forma zitting in Lelystad die aan de zaak gewijd is. De Litouwse zal in een nader verhoor later bij de rechter-commissaris uitgebreid uit de doeken doen wat ze zich kan herinneren.

Want dat is lang niet alles meer, blijkt wel uit de korte verklaring die ze voor de rechtbank aflegt. De geliefden hadden de avond van zaterdag 15 juli fors gedronken, toen het rond middernacht faliekant fout ging. ‘Hij trok me aan de haren naar beneden’, zegt de verdachte, via haar tolk. Hij liet me los, ik ging weer rechtop zitten en zag hem voor me staan.’ Ze moet een mes gepakt hebben dat op tafel lag, want ineens zag ze bloed aan het mes. ‘Ik probeerde te begrijpen wat er gebeurd was. Het was een ongeluk. Ik heb dit niet gewild.’

Ze belde zijn moeder en de hulpdiensten. Volgens haar duurde het wel vijftig minuten voor er een ambulance was. Hulp mocht niet meer baten, haar vriend stierf ter plekke. Huisgenoten die zijn opgepakt zijn dezelfde dag (zondag) vrijgelaten: de vrouw en haar vriend waren alleen in de kamer ten tijde van de steekpartij.

Advocaat Willem Jan Ausma gooit het op zelfverdediging en vraagt de rechtbank zijn cliënt op vrije voeten te stellen. Maar daarvoor is de verdenking te ernstig, oordeelt deze. Behalve het verhoor bij de rechter-commissaris moet er ook nog onderzoek komen naar de psychische gesteldheid van de vrouw. Naar verwachting kan de zaak op 26 januari inhoudelijk worden behandeld.