Kiemrustverlenger 1,4SIGHT oogst lof in Noordoostpolder

Ens - Aardappelteler Fokko-Aldert Omta maakt gebruik van 1,4SIGHT, een natuurlijke kiemrustverlenger. Het product geeft een nieuwe dimensie aan het voorkomen van kieming tijdens bewaring.

Door Alexander Drost Omta is goed te spreken over de resultaten van het product dat hij, na de toetreding van 1,4SIGHT in 2015, is gaan gebruiken. ‘Vier jaar geleden heb ik een nieuwe kistenbewaring gebouwd voor frietaardappels. Daarin wilde ik van begin af aan géén chloor-IPC toepassen, dat heb ik vanaf het eerste moment gezegd’, blikt hij terug. ‘De kisten moeten schoon blijven, je weet nooit wat voor teelt er weer in gaat. Toen kwam de MH-30 voor  aardappelen beschikbaar en later kwam ook 1,4SIGHT op mijn pad’, aldus Omta, die beide middelen gebruikt voor het bewaren van zijn frietaardappelen. Omta noemt de prijs van het product aan de hoge kant, maar ziet er ‘zeker een middel met toekomst’ in. Minder bewaarverlies Henco Bouma, Crop Manager Akkerbouw bij BASF: ‘Dit is een project waar we al acht, negen jaar aan werken. In 2015 kreeg BASF toelating om het middel te gaan vermarkten, waardoor telers het in de praktijk konden gaan inzetten.’ De werkende stof is 1,4 dimenthylnaftaleen. Deze stof komt van nature voor in de aardappel. ‘Wat er tijdens de bewaring wordt nagebootst is dat, door de stof in grote hoeveelheid toe te dienen, je de aardappel langer in kiemrust houdt’, zegt Bouma. ‘De aardappel wordt in een diepe slaap gelegd, waardoor er nauwelijks activiteit in de knol plaatsvindt. Het unieke van dit product is dat, in tegenstelling tot traditionele producten, je de aardappel niet ‘tot leven’ laat komen. Dat gebeurt anders wel, waarna er een kiemremmer wordt toegepast. Het voordeel is dat een aardappel nu minder CO produceert. Met te veel CO krijg je een slechte bakkwaliteit van frietaardappelen. Dat wil je niet. Er is hierdoor ook minder bewaarverlies. Uit proeven is gebleken dat je dankzij 1,4 SIGHT 2 tot 3 procent minder bewaarverlies hebt’, aldus Bouma. Begeleiding Arjan Swieringa, teeltspecialist bij Agrifirm, begeleidt teler Omta het hele jaar door. ‘De markt voor bewaarmiddelen is in beweging’, vertelt hij. ‘Er zijn heel veel ontwikkelingen gaande. Dit product is een voorloper en ziet er goed uit. Vanuit de verwerking krijg je steeds meer vraag naar groene middelen, het slaat aan’, vervolgt Swieringa. BASF laat de kennis, in dit geval over 1,4SIGHT, aflopen naar bedrijven als Agrifirm. ‘En wij vertalen de kennis naar de boeren’, zegt Swieringa. ‘We kunnen niet zonder dit samenspel. Dit gebeurt in Nederland, en zie je nergens zo in de wereld.’ Fokko-Aldert Omta is blij met de adviezen. ‘Als boer ben je blij dat je er een specialist bij hebt. Die zit het hele jaar bij je aan tafel. Je wil een soort klankbord hebben. Het is een mooi samenspel.’ Award Tijdens Potato Europe won 1,4SIGHT de Innovation Award. ‘Wij zaten bij de top-vijf en daaruit kon het publiek stemmen. De potentie van het product is heel erg groot, in heel Europa. Het is innovatief, onderscheidt zich en ook nog eens duurzaam’, zegt Henco Bouma tevreden.
Juryrapport: 1,4SIGHT is een totale nieuwe actieve stof, echt innovatief, laat geen residu na en kan een grote impact op de markt veroorzaken. Het betreft tevens een nieuwe manier van denken om kiemen natuurlijk onder controle te houden, in dit geval met planthormonen.
En juist dat duurzame, daar zet Omta erg op in. Niet dat hij zich per definitie duurzaam noemt, overigens. ‘Een aardappelverwerker zou hier wat voor over moeten hebben’, zegt hij. ‘We telen al superduurzaam in Nederland. Maar aardappels die met chloor-IPC zijn behandeld worden net zo goed betaald als aardappels die in bewaring ook nog eens duurzaam worden behandeld. Een beter product, dat beter bakt en ook nog eens duurzaam is. En daar vecht ik altijd voor. Ik denk dat chloor-IPC over een paar jaar niet eens meer mag. Dit is een heel mooi alternatief en over vijf of zes jaar denk ik wel de standaard.’
Dit verhaal is afkomstig uit de agrarische bijlage van de Noordoostpolder. Het thema van deze maand is aardappelen en bewaring.