Burgemeester geeft ‘Schokland’ uit handen

EMMELOORD - Burgemeester Aucke van der Werff draagt de portefeuille ‘gebiedsontwikkeling Schokland’ over aan een wethouder.

‘100 procent mee eens…, concludeerde hij maandagavond toen PvdA/GroenLinks de commissie Samenlevingszaken aftrapte met de stelling dat een burgemeester niet verantwoordelijk kan zijn voor dit ‘bestuurlijk kwetsbare dossier’.’Van der Werff lag de afgelopen week onder vuur nadat Gedeputeerde Staten de gemeenteraad per brief duidelijk maakte dat een raadsvoorstel niet deugde. De burgemeester trok maandag openlijk het boetekleed aan. Hij sprak over ‘twee missers’ en een ‘ernstige slip of the pen’.

Volgens Van der Werff komt dat omdat het college het ambtelijk apparaat om een ‘scherp voorstel’ vroeg. In dat stuk staat dat de provincie het risico draagt voor de aankoop van gronden. ‘Dat is onjuist en ik heb daar overheen gelezen. Wij hadden moeten schrijven dat wij maximaal 2,3 miljoen euro willen investeren, zoals de provincie maximaal tot 10 miljoen euro wil gaan. Dat het risico bij de provincie ligt, is onzin. Excusez moi’, aldus Van der Werff.

De burgemeester benadrukte maandag meerdere malen dat de Noordoostpolder verder geen risico’s loopt bij de plannen rond Schokland. Hij betreurt dat bijvoorbeeld de SP nu met ‘wantrouwen’ naar verdere voorstellen kijkt en ontkent, zoals D66 oppert, dat de verkeerde informatie in het raadsvoorstel een strategische keuze is.

‘Kristalhelder’ wil Van der Werff zijn over de positie van de rijksoverheid. Als het nieuwe kabinet niets ziet in de plannen voor de toekomst van Schokland, komt de status van werelderfgoed in gevaar. De overheid zou 6,6 miljoen euro moeten bijdragen. ‘Als we daar met het Rijk niet uitkomen, gaan de plannen niet door en gaat het werelderfgoed verloren. Maar we gaan ervan uit dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt.’

Bang voor een deuk in de relatie met de provincie en de andere partners in het plan is Van der Werff niet. Dinsdagochtend zit hij al rond de tafel met de provincie. ‘De relatie met de partners gaat als een tierelier’, aldus de burgemeester, die wel moest erkennen dat de onderhandelingspositie van de Noordoostpolder er door de ontwikkelingen van de afgelopen weken niet sterker op is geworden.