Regulus

AFLEVERING 1142 - 114211 – 18 OKTOBER

De hoofdster in sterrenbeeld Leeuw, Regulus draait zo snel rond dat hij bijna uiteenvliegt. Daarmee is deze ster bijzonder te noemen.

Op een paar procent na

Regulus is een flinke ster, enige malen groter dan de zon en erg heet. Aan de oppervlakte is de temperatuur 12.000 graden. De ster heeft door die grote hitte de kleur blauwwit. De ster staat op 79 lichtjaren afstand en is gemakkelijk te zien. Metingen aan het licht van deze ster hebben uitgewezen dat de ster bijzonder snel om zijn as draait, in slechts 15,9 uren. Aan de evenaar bedraagt de snelheid maar liefst 320 kilometer per seconde. Als de ster nog een paar procent sneller ronddraaide zou hij door de middelpuntvliedende krachten uit elkaar vliegen. De ster heeft door de snelle draaiing een afgeplatte vorm.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 14 oktober)

Zon op: 08.01 uur; onder 18.44 uur.

Maan op: 01.21 uur; onder 16.48 uur.

MAAN – Op donderdag 12 oktober komt de maan om 14.25 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, zichtbaar, sterrenbeeld Tweelingen). Kijk ‘s ochtends vroeg; de maan staat dan hoog aan de hemel.

PLANETEN – In de vroege ochtenduren, voor het licht wordt, zijn Venus (zeer helder) en Mars (oranje, niet helder) laag in het oosten te zien. Ze staan nog in elkaars buurt. ‘s Avonds na het donker worden is Saturnus laag in het zuidwesten tot westen te zien tot rond 21.15 uur.

Er kunnen voorlopig enkele meteoren van de Tauridenzwerm worden verwacht. Ze zijn traag en oranjekleurig. Er is kans op een vuurbol. De Tauriden blijven tot in december actief en produceren maximaal 6 meteoren per uur.

tel. 0527-69914; e-mail: rpelings@hotmail.com.