Archeologiedagen op Schokland

Emmeloord - Schokland Tijdens de Nationale Archeologiedagen organiseert Werelderfgoed Schokland op zondag 15 oktober een gevarieerd programma voor jong en oud, in het teken van archeologie.

Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een echte archeoloog aan het werk zien en er zijn demonstraties van mensen die zo uit de Steentijd periode lijken te komen. Het programma vindt plaats bij de Gesteentetuin en bij Museum Schokland. Voor alle activiteiten is er één ticket, hiermee kunnen bezoekers ook gebruik maken van het vervoer met tractor en wagen tussen beide locaties.

De Nationale Archeologiedagen zijn dé dagen waarop het publiek kennis kan maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Zo ook op Schokland, Nederlands eerste Werelderfgoed. Het voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten.

Bij het bezoekerscentrum De Gesteentetuin maken bezoekers kennis met Steentijdmensen, zij laten zien hoe de mensen duizenden jaren geleden leefden. Ook geven zij demonstraties potten kleien en houtbewerking met gereedschap uit de steentijd. Iedereen is welkom om ook zelf aan de slag te gaan: klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot. Er is ook een speciale zaagmachine voor stenen, de binnenkant van een steen vertelt veel over herkomst. Ook eigen stenen kunnen worden doorgezaagd.

Bij Museum Schokland maken (jonge) bezoekers kennis met een echte archeoloog. Geuch de Boer van De Boer Landschapsarcheologie vertelt over zijn werk, over bijzondere vondsten en sporen in de bodem. Daarna zet hij een aantal boringen met het publiek om te laten zien hoe een archeoloog te werk gaat. Ook zijn er vanaf 13.30 uur thematische knutselworkshops. De Landelijke vereniging voor amateurarcheologen is aanwezig en er is een kleine presentatie van de eerste archeologische vondsten direct na de drooglegging in 1942.

Met de speciale archeologie-ticket krijg je toegang tot alle activiteiten en het vervoer tussen de locaties. Ticket kost € 7,50 voor volwassen en € 5,- voor kinderen. Schokland doet mee met de maand van de geschiedenis en Nationale archeologiedagen. Meer informatie is te vinden op www.schokland.nl