Saturnus

AFLEVERING 1141 - 11414 – 11 OKTOBER

Van een planeet waar je het niet van zou verwachten is bekend geworden dat er veel meer ijs te vinden is dan tot nu toe werd aangenomen. Het betreft de hete binnenste planeet Mercurius.

Aangezien de zonnestraling op de planeet zeer intens is kan dat ijs alleen maar voorkomen op plaatsen waar de zon nooit schijnt. Op de bodem van diepe kraters nabij de polen van Mercurius zijn die plaatsen te vinden. Uit gegevens van de sonde Messenger is gebleken dat daar inderdaad aanzienlijke hoeveelheden ijs aanwezig zijn. In totaal zou het ijs de gehele provincie Friesland kunnen bedekken. Ook in het ruige gebied tussen de kraters zijn plekken te vinden waar het altijd donker is. Ook daar is ijs aangetroffen. Het (water)ijs is vermoedelijk door inslagen van kometen en planetoïden op de kleine binnenplaneet beland. Het meeste water is in de intense zonnestraling direct weer verdampt. Op de eeuwig donkere plekken bevroor het.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 7 oktober)

Zon op: 07.49 uur; onder 19.00 uur.

Maan op: 20.17 uur; onder 10.52 uur (zondag).

MAAN – Op donderdag 5 oktober is het om 20.40 uur volle maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Zeemonster, onder Vissen).

PLANETEN – In de vroege ochtenduren, voor het licht wordt, zijn Venus (zeer helder) en Mars (oranje, niet helder) laag in het oosten te zien. Op 5 en 6 oktober staan de planeten zeer dicht bij elkaar aan de hemel. ‘s Avonds na het donker worden is Saturnus laag in het zuidzuidwesten tot westen te zien tot rond 21.45 uur. Jupiter is niet meer waarneembaar.

Er kunnen voorlopig nog enkele meteoren van de Tauridenzwerm worden verwacht. Ze zijn traag en oranjekleurig. Er is kans op een vuurbol. De Tauriden blijven tot in december actief en produceren maximaal 6 meteoren per uur.

rpelings@hotmail.com.