Modelspoor in Poldertoren

EMMELOORD - ant hoe neem je zo’n reusachtig bouwwerk mee? Makelaar Herma Weckesser van Makelaardij De Munt verkocht in september echter hun woning aan de Professor ter Veenstraat 31 (in drie weken tijd!) en kwam met het volgende idee: bouw de modelspoorbaan op in de Poldertoren en maak er een permanente toeristische attractie en educatief project van!

Simon en Aukje wonen in een prachtig huis, maar omdat ze beiden last hebben van fysieke ongemakken spraken ze al enige tijd over een kleinere en minder bewerkelijke woning, met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Maar ze stelden het échte zoekwerk steeds uit. Simon: ‘Ik wilde mijn hobby niet opgeven.’ Aukje: ‘Van mij hoefde dat ook niet hoor. Ik kijk ook graag naar de treinen.’

Totdat Herma Weckesser deze zomer kwam praten. Zij vond een woning met een slaapkamer en badkamer beneden, mét voldoende zolderruimte om de modelspoorbaan gedeeltelijk weer op te bouwen. Maar het zou nog mooier zijn als de volledige spoorbaan in de Poldertoren zou worden opgebouwd, met ruimte voor uitbreidingen, zoals prachtige landschappen.

Het idee werd direct enthousiast omarmd door Jack van der Werf, hobbykameraad van Simon en lid van modelspoorvereniging De Sprinter uit Emmeloord. ‘Wij vinden dit ook een prachtig idee en willen graag meehelpen om iets dergelijks te realiseren. Al zouden we daar wel financiële steun voor nodig hebben, want onze vereniging is armlastig.’

Naast het feit dat je extra bezoekers naar de Poldertoren kunt trekken, zou je zo’n project volgens Simon en Jack ook kunnen inzetten om gevoel voor techniek bij jongeren te ontwikkelen. Want modelspoorbouw is volgens hen een leerzame combinatie van ICT, elektrotechniek, beveiligingstechniek en de specifieke logistiek van openbaar vervoer op rails.

Het verhaal Makelaardij De Munt en Simon en Aukje van Minnen is typisch voor het werken van Herma Weckesser. Zij kijkt altijd met veel creativiteit een paar haltes verder. In dit geval zou de Poldertoren het eindstation van een prachtig idee kunnen zijn.