Theehuis biedt warmte

EMMELOORD - De woorden zijn van een opgetogen Will Smulders, secretaris bij de stichting.

In oktober viert de organisatie haar vijfjarig bestaan. Hermine Lansink is voorzitter van het theehuis: ,,Deze mijlpaal laten we niet ongemerkt voorbijgaan. Alle lof voor de vrijwilligers die het theehuis mogelijk maken.” Lucy van Pijkeren is de initiatiefneemster van het theehuis. In 2006 stelde zij vast dat er op de begraafplaats in Emmeloord geen mogelijkheid was voor een kop koffie, een sanitaire stop of om er overdekt te wachten op een taxi. Ze vond dit een gemis en besloot zich sterk te maken voor een voorziening. Na veel gesprekken met de gemeente en met Yarden Vereniging werd het theehuis op 25 september 2012 een feit. Het is gevestigd op de begraafplaats in een deel van ‘t Westerhuis van Yarden.

Een groep vrijwilligers verwelkomt er mensen met een kop koffie of thee en biedt een luisterend oor. Soms zijn er mensen die een graf van iemand zoeken. De vrijwilligers achterhalen het in een register en kunnen meelopen om het graf te wijzen. ,,De vrijwilligers zijn voor ons essentieel. Zij zijn de spil van het theehuis. De groep bestaat vooral uit vrouwen. Er zijn ook een paar mannelijke vrijwilligers. Daar zijn we heel blij mee. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Het mooie is dat zij zelf ook veel aan het theehuis hebben. De een vindt er een zinvolle invulling van de dag en de ander ontmoet er graag nieuwe mensen. Er zijn al heel wat vriendschappen ontstaan.”

Het eerste lustrum wordt, ondanks beperkte middelen, groots gevierd. ,,We zijn afhankelijk van donaties en hebben daarom onze creativiteit ingezet voor een leuk programma. Op zondag 8 oktober houden we van 11.00 tot 16.00 uur open huis met een aantal standjes met rouwartikelen. Om 11.30 en 14.00 uur is er een wandeling langs bijzondere plekken en kunstwerken op de begraafplaats.” Opgave via www.theehuisemmeloord.nl is gewenst.

,,Woensdag 11 oktober om 19.30 uur geeft Leo Fijen, bekend van tv, in kerk De Hoeksteen in Emmeloord een lezing over leven met verlies. Ook hiervoor is opgave gewenst. Op vrijdag 13 oktober organiseren is er een gezellige bijeenkomst voor (ex)vrijwilligers. Daarna gaan we vol energie op weg naar het volgende lustrum.”