Perspectief wil tot nadenken stemmen

EMMELOORD - 'Perspectief', het samenwerkingsverband tussen het Humanistisch Verbond Noordoostpolder en de Vereniging van Vrijzinnigen in Kampen-Noordoostpolder, presenteert haar nieuwe seizoenprogramma. Donderdag 5 oktober bijt Koert van der Velde het spits af met zijn lezing 'Flirten met God'. Plaats van handeling: het 'Huyscafé' van Hotel-café-restaurant 't Voorhuys, De Deel 20 in Emmeloord van 20.00 tot 22.00 uur.

Sinds 2016 trekken bovengenoemde organisaties gezamenlijk op om vanuit een gedeelde visie een ander ‘perspectief’ te creëren in de samenleving. Om dit te bereiken organiseren zij inspiratiemomenten om zo mensen met elkaar in gesprek te brengen rondom thema's uit het leven.

De visie van waaruit ‘Perspectief’ werkt, wordt gekenmerkt door ruimdenkendheid en een open en kritische blik op de hedendaagse samenleving. Daarbij worden wetenschap en mythische en spirituele verhalen als bronnen gebruikt. ‘Perspectief’ staat open voor zienswijzen van andere culturen, mensen, overtuigingen en levensstijlen en wil het gesprek daarover stimuleren. In het seizoen 2017-2018 organiseert Perspectief een viertal inspiratiemomenten.

Programma

Donderdag 5 oktober 2017: Koert van der Velde (1960) spreekt over 'Flirten met God'. Van der Velde studeerde godsdienstwetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Vanaf 1996 is hij verbonden aan de redactie Religie en Filosofie van Dagblad Trouw. Ondertussen werkte hij aan het proefschrift 'Flirten met God' aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, waarop hij in 2011 promoveerde.

In dat jaar verscheen ook zijn gelijknamige boek. ,,Flirten met God doen mensen die niet geloven maar soms wel iets religieus beleven. Omdat ze niet geloven – niet dat God bestaat en ook niet dat er geen God is – is elke beleving op dit gebied dubbel: was er nu wel of niet iets? Het was een flirt.” Al eerder deed Koert van der Velde zijn flirten op tv in het Programma 'Schepper & Co' onder leiding van Jacobine Geel uit de doeken.

Donderdag 7 december 2017: Hans Luiten behandelt het Midden-Oosten conflict, een uiterst actueel thema. Hans Luiten studeerde geschiedenis. Interessegebieden zijn onder meer Amsterdam en de Zaanstreek, Turkije en het Midden-Oosten, kunstgeschiedenis en de arbeidersbeweging. Samen met Sven de Graaf schreef hij in 2016 het boek ‘Begrijpt u het Midden-Oosten nog?’, dat inmiddels zijn derde druk beleeft.

In zijn lezing behandelt Luiten onder meer de verschillen tussen soennieten en sji'ieten, de Engelse en Franse kolonisatiepolitiek, de vroegere populariteit van leiders als Assad en Nasser, en uiteraard de vraag waarom de fundamentalistische islam zo'n enorme bloei lijkt door te maken.

Donderdag 22 februari 2018: De beurt is aan Fardo Eringa, in 2015 cum-laude afgestudeerd aan de RUG te Groningen. Zij won onlangs de IASPM/KVNM Popmuziek Scriptieprijs voor haar haar scriptie 'Being a Michael Jackson Pilgrim: Dedicated to a Never-Ending Journey.' Deze scriptie gaat over ‘Michaeling’; oftewel het in de voetsporen treden van Michael Jackson door middel van een pelgrimage om zo dicht mogelijk bij de geest van het idool te komen.

Het zijn veelal vrouwen die na het overlijden van Jackson een openbaring hadden ('awakening' in hun woorden) en zich realiseerden wat Michael Jackson voor de wereld heeft betekend. Deze vrouwen zien het als hun taak in het leven om het humanitaire erfgoed van Jackson te incorporeren en soms zelfs te verspreiden.

Donderdag 12 april 2018: Erik van den Brink over 'Compassie in theorie en praktijk'. Erik van den Brink is psychiater/psychotherapeut en mindfulnesstrainer. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in de ambulante GGZ. Van den Brink: ,,Wanneer we mindfulness beoefenen, leren we om bewust aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich van moment tot moment aan ons voordoet. Maar hoe gaan we om met de momenten die extra moeilijk en pijnlijk voor ons zijn en waar we onder lijden? Dat is een uitdaging waar we allemaal vroeg of laat voor komen te staan en die we in de gezondheidszorg dagelijks tegenkomen.”

,,De sleutel is dat we leren het leven niet alleen met mindfulness maar ook met heartfulness tegemoet te treden. Dat wil zeggen: met compassie of mededogen.” Van den Brink ontwikkelde, samen met Frits Koster, de Compassietraining voor iedereen die gezonder wil leren omgaan met pijn, stress of lijden, in welke vorm ook; of dit nu speelt op lichamelijk, geestelijk, emotioneel of relationeel gebied.

Alle lezingen vinden plaats in het 'Huyscafé' van Hotel-café-restaurant 't Voorhuys in Emmeloord. Iedere lezing is van 20.00 tot 22.00. Deelname bedraagt 10 euro, inclusief een consumptie. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Dit kan door een mail te sturen naar Jannes Bosker, vzs.ijsseldelta@gmail.com.