Zelf appels plukken tijdens open plukweekend Vink

KRAGGENBURG - Twee vrouwen uit India lopen het erf op bij Vink Fruitboerderij. Ze worden welkom geheten door één van de fruitspecialisten en samen met hem lopen ze naar de boomgaard en de pluktuin. Onderweg vertellen ze dat ze drie maanden in Nederland zijn om rond te reizen en het land te leren kennen. ,,We zijn nu op weg naar Giethoorn, maar zagen het bord en de vele auto’s langs de weg en dachten: deze kans kunnen we niet laten gaan.”

Met een kruiwagen lopen ze richting de Elstar appels. In Nederland de meest gegeten appel, maar de dames kennen hem niet, dus mogen ze eerst proeven. Daarna krijgen ze uitleg hoe de appel te plukken. Al gauw hebben ze de slag te pakken. ,,It’s lovely!” De hele uitleg en het gesprek verlopen in het Engels. Voor de fruitspecialisten van Vink Fruit geen probleem. ,,We krijgen plukkers overal vandaan, veel daarvan zijn Aziaten op weg naar Giethoorn. Ik vind dat prachtig. Voor de meesten is dit echt een dagje uit”, zegt één van hen.

Cees Vink en Marjolein Hooijman zijn tevreden over het verloop van het weekend. Ondanks het wat mindere weer op zaterdag zat de loop er goed in. Bezoekers bleven alleen wat minder lang. Zondag is het met een heerlijk schijnend zonnetje boven verwachting druk. ,,De eerste plukkers stonden hier al voor 10.00 uur, terwijl we pas om 11.00 uur open zouden”, zegt Cees.

Sommige bezoekers komen zelfs voor de tweede keer. Gretta Bijl woont in de buurt en is één van die bezoekers. ,,Gisteren was het wat miezerig, maar daar had je weinig last van en er iss goed ingespeeld op het weer door de kraampjes binnen in de schuur te plaatsen. Ik ben gisteren zelfs met de pluktrein meegeweest. Het was nu zulk lekker weer dat we dachten: we pakken de fiets nog even en zo kwamen we hier weer terecht en hebben heerlijk door de boomgaard gelopen.”

Tot en met eind oktober kan er iedere woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag fruit geplukt worden. Openingstijden en meer informatie www.vinkfruitboerderij.nl/pluktuin.