Carrefour wil eenzaamheid bespreekbaar maken

EMMELOORD - ‘Ruim 50 procent van de jongeren voelt zich alleen’

Emmeloord Een op de drie Nederlanders voelt zich eenzaam. En dat zijn niet alleen maar ouderen. Ruim 50 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar kampt met eenzame gevoelens. Tijd voor actie, vindt Carrefour, welzijnsgroep Noordoostpolder. Die wil het onderwerp uit de taboesfeer trekken.

,,De cijfers zijn schokkend”, erkent welzijnswerker Berry van Dam van Carrefour. ,,Daar moeten we als maatschappij echt onze ogen voor openen.” Want eenzaamheid is ongezond. ,,Het is twee keer zo schadelijk als ernstig overgewicht. En ook slechter dan roken of niet bewegen”, legt preventief jeugdwerker Petra Zeeman uit.

Samen met Projectmedewerker eenzaamheid, Joanne van Eerde-Wakker, willen zij eenzame jongeren de hand reiken. Maar dat valt niet mee. Van Eerde-Wakker: ,,Het is een taboe, mensen schamen zich ervoor.” De landelijke Week van de Eenzaamheid deze week moet daar verandering in brengen. Carrefour wil er ook lokaal iets aan doen met een symposium op 22 november over jongeren en eenzaamheid.

Naast het bijwonen van een lezing van postdoctoraal onderzoeker Gerine Lodder van de Rijksuniversiteit Groningen, kunnen mensen die beroepsmatig te maken hebben met jongeren tijdens dit symposium hun kennis delen en leren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Van Dam: ,,Maar de bal ligt ook bij de eenzame jongeren zelf. Kom je verhaal bij ons doen. Vertel ons waar jullie behoefte aan hebben.”

Om het taboe rondom eenzaamheid een beetje te verbreken, worden de komende maanden in deze krant persoonlijke interviews gepubliceerd met eenzame jongeren.

De experts zijn er nog niet over uit waarom er zoveel eenzaamheid is onder de jeugd. Vooral jongeren die kampen met beperkingen zoals adhd of autistische stoornissen lopen meer risico. Net als jongeren die worstelen met hun seksualiteit. Daarnaast is de sociale cohesie in wijken ook minder. Van Dam: ,,En dat is ook een oproep aan de samenleving: kijk wat meer naar elkaar om. Groet elkaar op straat. Dat kan al zoveel schelen.”

Jongeren tussen de 15 en 24 jaar die zich vaak alleen voelen en hierover in gesprek willen, kunnen mailen naar joanne.van.eerde@carrefour.nu.