Wethouder Gerrit Post start Fiets Telweek op scholen

URK - De eerste 50 leerlingen op de middelbare scholen die op hun smartphone de Fiets Tel-app laten zien krijgen woensdag een fietsverlichtingssetje. Wethouder Gerrit Post promoot de Fiets Telweek (18 tot 24 september) op het Berechja College en Pieter Zandt Scholengemeenschap.

De wethouder roept iedereen op om de app te downloaden: ,,Meten is weten én verbeteren”. Op vrijdag15 en maandag 18 september worden er ook verlichtingssetjes uitgedeeld in het gemeentehuis aan de eerste 100 deelnemers die de Fiets Tel-app op hun mobiel tonen.

In de week van 18 september wordt de derde editie van de Nationale Fiets Telweek gehouden; het grootste fietsonderzoek van Nederland. Een week lang wordt weer gemeten hoe Nederland zich op de fiets verplaatst, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten.

Dit jaar biedt de app ook de mogelijkheid om de fietsbeleving te registreren. Daarmee is deze derde editie groter dan ooit: met onderzoek naar de fietsbeleving zet de Fiets Telweek de nieuwe standaard neer voor fietsdata en het in kaart brengen van fietsgedrag. Iedereen kan de Fiets Tel-app nu al downloaden; deelnemers tellen van 18 tot en met 24 september mee tijdens de Nationale Fiets Telweek. De app begint automatisch met meten als de deelnemer op de fiets stapt.

Fiets en tel mee

Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom roepen de organisatie van de Fiets Telweek en de deelnemende regio’s alle fietsers in Nederland op zich aan te melden. Dit kan door de Fiets Tel-app te downloaden en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. Deelnemers maken bovendien kans op één van de 50 Rains-jassen, één van de vijf Garmin-fietscomputers of een Batavus Brite e-bike.

Het initiatief Fiets Telweek is gestart omdat bleek dat er weinig bekend is over de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land. Aan de vorige edities deden ruim 42.000 fietsers actief mee die samen meer dan 2.000.000 kilometers telden. De data die zij bij elkaar fietsten, leverden veel inzichten op en hebben nu al geleid tot de eerste verbeteringen in het fietsnetwerk. Voor uitleg over het onderzoek dit jaar: check www.fietstelweek.nl

Dit jaar zijn de opdrachtgevers van de Fiets Telweek: provincie Utrecht, provincie Gelderland, provincie Noord-Holland, provincie Noord-Brabant, provincie Overijssel, provincie Flevoland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, provincie Zuid-Holland, Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.