Zonnevlam

AFLEVERING 1138 - 113813 – 20 SEPTEMBER

Onze zon die met zijn activiteit in zijn minimum behoort te zijn blijkt toch voor verrassingen te kunnen zorgen. Zo produceerde de zon op 6 september een krachtige zonnevlam.

De zonnevlam die met zijn kracht in de extreme klasse (X) viel ging gepaard met een coronale massa-ejectie richting de aarde. Een wolk geladen deeltjes trof het magnetisch veld van de aarde enkele dagen later. Krachtig noorderlicht, een magnetische storm, rond de poolgebieden was het gevolg. In principe kan een magnetische storm van deze grootte ook verstoringen veroorzaken in de elektrische netwerken op aarde als mede in satellieten. Dit is gelukkig niet gebeurd, maar er is nog steeds kans op zonnevlammen, aangezien een actieve groep zonnevlekken zich aan onze kant van de zon bevindt.

In 1859 legde een zeer sterke zonnevlam het telegraafnetwerk plat. Dit is het enige opgetekende geval van een zonnevlam met gevolgen voor de hele aarde. Een dergelijke vlam zou in onze tijd catastrofaal zijn. Alles wat op elektriciteit werkt zou stoppen met functioneren en onze maatschappij zou in middeleeuwse omstandigheden gestort worden.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 16 september)

Zon op: 07.13 uur; onder 19.50 uur.

Maan op: 02.20 uur; onder 18.09 uur.

MAAN – De schijngestalte is afnemend en onze wachter is aan de ochtendhemel te zien. Op woensdag 13 september is de maan om 08.25 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Stier).

In de vroege ochtenduren, voor het licht wordt, is Venus laag in het oosten te zien. Kort voor zonsopgang is ook Mercurius en (verrekijker gebruiken) ook Mars. De rode planeet staat ver weg (392 miljoen kilometer) en is nog niet helder. Op 16 en 17 september zien we Mars en Mercurius zeer dicht bij elkaar. ‘s Avonds na het donker worden is Saturnus laag in het (zuid)zuidwesten te zien tot rond 23.00 uur. Jupiter is nog heel kort in het westen te zien na zonsondergang.

Er kunnen enkele meteoren van de Tauridenzwerm worden verwacht. Ze zijn traag en oranjekleurig. Er is kans op een vuurbol. De Tauriden blijven tot in december actief en produceren maximaal 6 meteoren per uur.

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.