Drukke historische dag 75 jaar NOP

EMMELOORD - "De bibliotheek slaat nieuwe wegen in." Met deze woorden én een aanraking op het scherm opende burgemeester Auke van de Werff de multitouchtable in bibliotheek Noordoostpolder tijdens het symposium "75 jaar Noordoostpolder".

Maar liefst ruim 150 mensen vierden dit jubileum met het bijwonen van het symposium "75 jaar Noordoostpolder” van de Canon De Noordoostpolder, de vereniging Vrienden van Schokland en FlevoMeer Bibliotheek. Op deze dag ontving burgemeester Vand er Werff het eerste exemplaar van “Noordoostpolder 75 jaar droog” uit handen van Hans Roefs van de Canon de Noordoostpolder.

Hans Crebas vertelde hoe het was om in de jaren ’50 en ’60 in de Noordoostpolder op te groeien. Cabaretière Hiske Schipper bracht een ode aan de aardappel en hoogleraar Henri Beunders gaf een lezing over het bijzondere sociologische project van de inpoldering waarbij hij vragen stelde als “wat leert de geschiedenis van de Noordoostpolder ons over maakbaarheid?”

De verhalen op de multitouchtable zijn tijdens de openingstijden voor iedereen te bekijken in de bibliotheek. De komende tijd worden deze verhalen uitgebreid in samenwerking met de verschillende historische verenigingen in de Noordoostpolder. Het scherm kan ook gekanteld worden en als tafel gebruikt worden zodat mensen samen een verhaal kunnen bekijken en erover kunnen praten.