‘Klederdracht terug op straat’

URK - De eerste Nationale Dag van de Klederdracht op Urk trok zaterdag 260 deelnemers van 19 verschillende drachten uit alle windstreken van Nederland.

Organisator Eef de Vries van Museum ‘t Oude Raadhuis op Urk is zeer tevreden over het verloop van de eerste dag. Het doel van de dag is om de klederdracht, die uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnt, onder de aandacht te brengen. Nederland telt naar schatting nog ongeveer 25 klederdrachten. Met een deelname van 19 daarvan aan de Nationale Dag is de organisatie super tevreden. ‘Drie groepen die er nu niet bij konden zijn, hebben al laten weten een volgende keer wel graag te komen’, vertelt De Vries.

Een volgende keer zal wellicht over twee jaar weer zijn. ‘We moeten het evenement nog evalueren, maar vaker dan eens in de twee jaar moet het niet’, vindt hij. Met sommige groepen is ook contact geweest om de Dag wellicht een andere keer in een andere plaats te houden. ‘Dat enthousiasme is er wel, maar de steun die wij hier hebben van de gemeente Urk is er niet overal’, noemt De Vries een punt. ‘We hebben niet spontaan gehoord ‘en volgend jaar maar bij ons’.

De initiatiefnemers willen de klederdracht graag behouden en meer evenementen houden die uitnodigen om de specifieke kleding uit de kast te halen. ‘Om klederdracht te zien moet je nu naar het museum. We willen het meer op straat laten zien en mensen enthousiast maken het te dragen bij gelegenheden.’ Urk liep zaterdag massaal uit om de pracht van andere drachten te bewonderen tijdens de grote parade, oftewel de modeshow van Nederlandse klederdrachten. Verder was er een ambachtelijke markt die in het teken stond van klederdracht, variërend van het maken van Urker klompen tot klederdrachtsieraden.