Pioniersportretten

SCHOKLAND - e expositie omvat een serie intieme portretten van markante werkers van toen, vastgelegd door fotograaf Jarno Kraayvanger. Naast de portretserie zijn er ook bijzondere archieffoto’s van de ontginning van de Noordoostpolder, afkomstig uit de collectie van Museum Schokland. Daarnaast is er ook, nooit eerder vertoond, persoonlijk beeldmateriaal uit deze periode.

Bij de opening om 16.00 uur in de museumkerk houdt fotograaf Jarno Kraayvanger een inleiding en vertelt journaliste en historicus Eva Vriend over het ontstaan van Flevoland. Bij de opening zijn ook nog enkele polderpioniers aanwezig.

Na zes jaar bemalen viel de Noordoostpolder in september 1942 officieel droog. Daarmee kwam er maar liefst 48.000 vruchtbare grond beschikbaar. Om de gronden geschikt te maken voor landbouw moesten zij eerst ontgonnen worden. De Directie van de Wieringermeer (Noordoostpolderwerken) haalde duizenden arbeiders naar de polder voor het graven van greppels, ploegen, zaaien, wieden, oogsten en dorsen.

In sommige jaren waren er meer dan vierduizend arbeiders in de polder werkzaam.