‘75 jaar droge voeten’ in maïsletterlabyrinth

NAGELE - Anneke en Jan Ellen van Gastvrij Schokland hebben op een stuk maisland van hun buren Adriaan en Gonny Vos aan de Oude Emmeloorderweg onder Nagele voor het derde achtereenvolgende jaar een doolhof uitgezet.

Dit jaar werd een bijzondere tekst gescheven op het 6 hectare grote maïsperceel en moesten de bezoekers van het doolhof bij het lopen de tekst raden. ‘Veel gasten gingen met een pen en papiertje het veld in’, vertelt Anneke Ellen. ‘Het woord Noordoostpolder werd een paar keer geraden, maar de tekst ‘75 jaar droge voeten’ niet.

‘Een echt doolhof was het overigens niet, maar meer een letterlabyrinth met weinig dode straatjes. Dat maakt ‘m ook heel geschikt voor kinderen.’

Het doolhof trok dit jaar weer meer bezoekers dan in voorgaande jaren. ‘Het wordt steeds bekender. We hebben natuurlijk publiciteit gehad in de kranten, maar ook de VVV heeft het opgepakt.’ Of er volgend jaar weer een doolhof komt is nog niet duidelijk. ‘Wij willen wel, maar we weten nog niet of onze buren volgend jaar weer maïs gaan verbouwen op het perceel.’ Anneke heeft overigens al wel weer een idee voor een tekst. Twee jaar geleden stond er Gastvrij Schokland en vorig jaar Schokland timeless mystery.

De letters worden in het perceel gemaaid als het maïs tien centimeter hoog staat. ‘We zetten vakken uit van 25 bij 15 meter, zo groot zijn de letters. We verplaatsen de blokken steeds en als laatste verbinden we de letters. Overigens paste Noordoostpolder er maar net in.’ De attractie bij Schokland is gratis, maar bezoekers kunnen wel een vrijwillige bijdrage achterlaten, die ten goede komt aan de boer als compensatie voor het vruchtverlies.

Eind september wordt de maïs geoogst, maar de tekst mag nu wel onthuld worden vindt Anneke. Wie de tekst nog wil lopen moet er snel bij zijn. Anneke: ‘Maar doe wel laarzen aan, na alle regen houd je anders geen droge voeten.’