STOPPELS | Vrijwilligers onbetaalbaar

Emmeloord - Bij staatsbosbeheer in de natuur werken veel vrijwilligers. Omdat mijn mening is dat vrijwilligerswerk vooral leuk moet zijn doet iedereen zoveel mogelijk leuke dingen en doen ze dingen waar ze goed in zijn. We hebben ‘s Heeren Loo als zorggroep, een werkplaatsbeheerder, logistieke hulp, grasmaaiers, vuilophalers, excursiegidsen, hulpen bij onderhoud recreatieve voorzieningen, vogelvangers, mossenmannen, schaapsherders, timmermannen, roofvogelnesten zoekers, tractor chauffeurs en schippers aangevuld met stagiaires van diverse opleidingen in het groen.

Ze verzetten samen bergen werk. Sinds kort hebben we een nieuwe groepje vrijwilligers aan de slag. Inwoners van het AZC in Luttelgeest helpen bij natuurbeheer in het burchtochtgebied. Elke donderdag komen ze op de fiets naar de natuur. Onze nieuwe junior boswachter Alexander die ons team heeft versterkt, begeleidt deze groep wekelijks.

Communiceren is niet altijd even makkelijk met die vreemde talen maar met handen en voeten en door het voor te doen lukt het ons ze goede dingen te laten doen. Wat ons opvalt is dat ze zeer gemotiveerd zijn, stevig willen doorwerken en lichte regen, het maakt ze niks uit.

Ik kwam laatst een mooi gedicht tegen over vrijwilligerswerk, dat wil ik graag delen. “Vrijwilliger zijn is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Het is verbonden maar niet gebonden, onbetaalbaar maar niet te koop. Vrijwilliger zijn, is positief denken en positief doen, mat als enig doel, voor jezelf en de ander, een goed gevoel”

Zat je nou al een tijd te twijfelen meld je dan aan bij het vrijwilligers coördinatiepunt van Carrefour, wellicht is er voor jou ook leuk en nuttig vrijwilligerswerk te vinden.