Zonsverduistering

AFLEVERING 1136 - 113630 AUGUSTUS – 6 SEPTEMBER

Op maandag 21 augustus mochten miljoenen Amerikanen in hun land een totale zonsverduistering meemaken. Wij hier in Europa moeten nog een tijd wachten. In 2026 komt er zo’n verduistering in Spanje.

Een totale zonsverduistering maakt grote indruk op de mensen. Eerst wordt het langzaam schemerig en de schaduwen worden zeer scherp. Ook het blauw van de hemel wordt grijsachtig. De temperatuur daalt drastisch en een wind steekt op. In de laatste seconden voor de totaliteit gaat het zeer snel. Plotsklaps is het nacht. Midden op de dag wordt het enige minuten donker. Waar de zon stond is dan een inktzwarte schijf te zien met daaromheen een stralenkrans.

De sterren en planeten zijn dan ook zichtbaar. Aan de horizon is nog een oranje gloed te bespeuren. Dat licht komt uit gebieden waar de verduistering niet totaal is. Zelfs een minuscuul reepje zon maakt al dat de sterren en de corona, de stralenkrans niet meer zichtbaar zijn. Als de totaliteit voorbij is wordt het even snel weer licht. In de enkele seconden voor en na de totaliteit schijnt het zonlicht tussen de bergen op de maan door en veroorzaakt een felle lichtvlek in een ring van licht; dan lijkt het even een ring met een diamant erin. Alleen tijdens de totaliteit kan men zonder bescherming naar de zon kijken: die is geheel afgedekt. In andere gevallen is een speciale eclipsbril nodig om de ogen te beschermen. Dan is te zien dat de maan een kleine of grotere hap uit de zon ‘neemt’.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 2 september)

Zon op: 06.50 uur; onder 20.23 uur.

Maan op: 18.32 uur; onder 03.26 uur (zondag).

MAAN – Op dinsdag 29 augustus was de maan om 10.13 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Schorpioen). Deze week neemt de schijngestalte verder toe. Op woensdag 6 september is het om 09.03 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Waterman). Kijk voor het licht wordt; dan is de maan nog niet ondergegaan.

PLANETEN – In de vroege ochtenduren, voor het licht wordt, is Venus laag in het noordoosten, later hoger in het oosten te zien, een opvallend helder lichtpunt. ‘s Avonds na het donker worden is Saturnus laag in het zuidzuidwesten te zien tot rond middernacht. Jupiter is nog kort in het westen te zien, maar tegen 21.30 uur gaat hij al onder.

Een matige meteorenzwerm, de Alfa-Aurigiden, is nu actief. Ze lijken uit het sterrenbeeld Voerman te komen (Auriga). Dit sterrenbeeld is rond 04.30 uur hoog in het oosten te vinden. De maximale activiteit wordt op 1 september rond 04.00 uur verwacht met 6 meteoren per uur.

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.