Sportiviteit staat centraal op jeugdtoernooi

Marknesse - Sportiviteit en respect vormen in september het thema van het jaarlijkse jeugdvoetbaltoernooi in de Noordoostpolder. Een zinvolle aftrap van het nieuwe seizoen, dat voor de deur staat.

Annemieke Wagenaar, voorzitter van de jeugdcommissie van de voetbaltak van SVM, en Bart Maljers, beweegcoach bij Carrefour, zijn de initiatiefnemers van het project. Het tweetal kent elkaar van het 10-dorpenoverleg. Wagenaar was al een tijdje op zoek naar een manier om de spelverruwing in en langs het veld op een positieve manier onder de aandacht te brengen van vrijwilligers, ouders, bestuurders en voetballers. Wagenaar en Maljers hebben dankbaar gebruik gemaakt van de expertise, die bij de KNVB ruim voorhanden is. Het project ‘Sportiviteit en respect’ van de nationale voetbalbond is in het leven geroepen om het voetbalklimaat positief te beïnvloeden. Verenigingen zijn een belangrijke schakel in het uitdragen van de boodschap.

Vingertje

‘Het gaat er niet om met het vingertje te wijzen’, benadrukt Annemieke Wagenaar. ‘We hebben naar een middel gezocht waarmee we het probleem kunnen aankaarten. We willen het sportieve aspect binnen en langs de lijn benadrukken. Continu aan het shirt trekken, natrappen, geschreeuw langs de lijn, ouders die niet achter de boarding willen gaan staan: dat heb je liever niet.’ Bart Maljers: ‘Je lost dit probleem niet in één dag op. We willen dit onderwerp onder de aandacht brengen. Het gaat ons om bewustwording.’ Te beginnen vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe seizoen bij SVM als bestuursleden, coaches en begeleiders bij elkaar komen. Bart Maljers vertelt vanuit zijn functie bij Carrefour die avond niet over voetbal, maar over wat een kind nodig heeft. ‘SVM start straks met nieuwe trainers en begeleiders, die meestal geen achtergrond hebben in het begeleiden van jeugd en het omgaan met een team. Ik probeer hen mee te nemen: hoe zit een kind in elkaar en hoe smeed je een hecht team?’ Mooi meegenomen: je doet ook nog aan teambuilding, vindt Annemieke Wagenaar. Je hebt alle trainers en begeleiders bij elkaar. Ook zij vormen een team. Voor Wagenaar is de avond een mooi sluitstuk van een proces, dat de afgelopen jaren meer structuur heeft gebracht in het jeugdbeleid van SVM.

Geen vijanden

In groter verband wordt op 9 september tijdens het jeugdvoetbaltoernooi in de polder, waar alle clubs aan meedoen, uitgebreid aandacht besteed aan sportiviteit en respect op en langs het voetbalveld. In Nagele, waar de jongste jeugd speelt, en in Marknesse, waar de oudste jeugd de degens kruist, staat het begrip ‘sportiviteit’ centraal. Er worden flyers uitgedeeld en er wapperen speciale vlaggen op beide sportaccommodaties. In Marknesse gaan de jongvolwassen voetballers onder leiding van medewerkers van Halt kleedkamergesprekken aan om te praten over bijvoorbeeld omgaan met druk tijdens een wedstrijd. In Marknesse moeten de kleintjes elkaar voor en na de wedstrijd de hand schudden. ‘Zodat je de tegenstander even hebt gezien en je weet: dit zijn geen vijanden, maar mensen’, zegt Wagenaar. Harry de Ridder