Nationale Klederdrachtdag op Urk

Emmeloord - De Nederlandse klederdracht staat zaterdag 2 september volop in de schijnwerpers tijdens de Nationale Dag van de Klederdracht op Urk.

In totaal presenteren 17 verschillende groepen uit heel Nederland zich op de laatste zaterdag van de zomervakantie aan het grote publiek. Het belooft een mooie dag te worden met demonstraties, volksdansen, een ambachtelijke markt en een afsluitende parade door de Raadhuisstraat.

De Nationale Dag van de Klederdracht is een initiatief vanuit museum Het Oude Raadhuis op Urk, in samenwerking met de Stichting Urker Botter en Stichting Erfgoed Urk, en vindt dit jaar voor het eerst plaats. Het evenement is vooral bedoeld om het behoud en de pracht van de klederdrachten in Nederland - en op Urk in het bijzonder - onder de aandacht te brengen. Het initiatief wordt breed opgepakt en brengt klederdrachtgroepen van Zeeland tot Friesland naar Urk. Het aantal deelnemers ligt momenteel al op 230 personen.

Shows

Door de dag heen presenteren alle groepen zich om beurten op het plein voor de Bethelkerk in het historisch centrum van Urk. Enkele groepen voeren daarnaast nog een traditionele dans uit. De ambachtelijke markt bestaat uit diverse kramen met klederdracht gerelateerde vaardigheden of materialen. Daarnaast kunnen bezoekers mee op “ginkiestocht” (steegjestocht), een kijkje nemen in de Botterschuur en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de vuurtoren. De dag wordt vanaf 16.00 uur afgesloten met een parade van de 17 groepen door de Raadhuisstraat en de Prins Hendrikstraat. Het programma start om 10.30 uur met het eerste optreden op het plein bij de Bethelkerk en eindigt rond 16.45 uur.

Actie voor Urkers in klederdracht

De organisatie roept de Urker bevolking op mee te doen aan het promoten van de klederdracht door, indien mogelijk, deze dag de Urker klederdracht te dragen. Wie in klederdracht komt, mag gratis museum ’t Oude Raadhuis bezoeken. De overige bezoekers mogen deze dag voor een gereduceerd tarief naar binnen.

Kijk voor meer informatie op https://www.museumopurk.nl/dag-van-de-klederdracht of facebook en twitter @museumopurk.