STOPPELS | Identiteitscrisis

Emmeloord - Weet u wie u bent, waar u staat en wat u wilt? Zo ja, dan mag u zich gelukkig prijzen want in de wereld van vandaag is dat niet vanzelfsprekend. Met de globalisering van de wereldorde zijn de posities van de werelddelen en -landen verschoven en veranderd. Het is chaos, geweld en verwarring. De machthebbers vechten om de macht en het ‘verdeel en heers’ heeft succes en Isis gaat door met Allah’s terreur. De eenwording van Europa met haar open grenzen en de wereldhandel zou de vooruitgang dienen. Tenslotte draait alles om geld en macht. De wereld verkeert in een identiteitscrisis. Veel spanning en onzekerheid. We weten niet op welke partij we zullen stemmen want ook de partijen zijn onduidelijk over hun plaats en waar ze in geloven. Het gaat meer om kwantiteit dan kwaliteit. Zowel op macro- als microniveau. De komende generatie is verwend en overschat zichzelf. Wel veel debatten over hoe het moet maar praatjes vullen geen gaatjes. Weinig mensen durven te handelen, bang fouten te maken. Alles moet perfect geregeld zijn. Mede daardoor zijn we in een ingewikkelde bureaucratie terecht gekomen waarin niemand meer verantwoordelijkheid neemt. Managers verdelen de taken tot in perfectie en voor elk probleem ga je van het kastje naar de muur. Weer fout loket etc.

Om te weten wie je bent, moet je je kunnen identificeren met je achtergrond, met tradities, met gebruiken van je familie en land. Met de komst van de vele inwoners uit diverse tradities met hun eigen cultuur, komen onze gewoonten ter discussie. Niet verkeerd maar wel bedreigend voor eigen identiteit. Denk aan Zwarte Piet. Het racisme wordt nieuw leven ingeblazen. Zwart, wit, bruin, geel en oranje, elke kleur en gedachte polariseert.

Er is geen vertrouwen en het complot denken krijgt alle ruimte. Dat is ook gevolg van gebrek aan identiteit. Velen weten niet meer waar ze bij horen en wat ze moeten denken. We moeten elkaar meer respecteren en bevestigen. Daar hebben veel ‘buitenlanders’ meer kaas van gegeten dan Hollanders. Wij Nederlanders zijn zeer tolerant en gastvrij, maar nu gaan er steeds meer stemmen op om de grenzen te sluiten. Begrijpelijk, maar we kunnen deze ontwikkeling niet meer stopzetten. Die trein dendert voort maar niet in de Noordoostpolder. Wanneer zal eindelijk de trein in de Noordoostpolder aankomen?

Ria Kragt

mefkragt@gmail.nl