IJsdwerg

AFLEVERING 1130 - 113012 JULI – 19 JULI

Pluto-sonde New Horizons koerst nog steeds in de duistere buitenste zone van ons zonnestelsel naar een zogenaamde ijsdwerg, een soort vliegende ijsberg.

Deze ijsdwerg met de naam 2014 MU69 is naar eerdere schattingen 20 tot 40 kilometer groot. De sonde zal daar over anderhalf jaar voorbijvliegen. Op 3 juni verduisterde 2014 MU69 een verre ster in sterrenbeeld Boogschutter. Dat was een goed moment om een nieuwe schatting te maken van de afmetingen. De verduistering duurde slechts 2 seconden. Meer dan 50 leden van het New-Horizons team hebben met tactisch geplaatste telescopen de verduistering waargenomen en meer dan 100.000 foto’s gemaakt. Maar 2014 MU69 was zelf op geen van de foto’s te zien. Dat kan erop wijzen dat het object aanzienlijk kleiner is dan eerder geschat.

Of het bestaat uit meerdere delen die rond elkaar draaien. Er kan ook een veld van puin bij zijn die mogelijk gevaar voor de Pluto-sonde kan opleveren. Op 10 en 17 juli zijn er nog twee sterbedekkingen door 2014 MU69. De vliegende sterrenwacht SOFIA van de NASA zal de eerste bedekking waarnemen. Een keur van kleine mobiele telescopen en de Hubble-ruimtetelescoop neemt de tweede waar. Dan wordt mogelijk meer duidelijk.

PLANETEN – ‘s morgens vanaf 03.00 uur verschijnt Venus laag in het oosten, een opvallend helder lichtpunt. Saturnus die bij het invallen van de duisternis nagenoeg in het zuiden verschijnt, staat in de morgen laag in het zuidwesten. De ringen zijn via een telescoop te zien. Een grotere telescoop onthult zelfs de schaduw van de planeetbol op de ringen. Ook Titan is te zien, zelfs met een flinke verrekijker. ‘s Avonds na zonsondergang staat de heldere Jupiter in het zuidwesten in sterrenbeeld Maagd.

De volgende weinig actieve meteorenzwerm is nu actief, de Alfa-Capricorniden. Deze komen uit de omgeving van sterrenbeeld Steenbok. Rond 01.00 uur staat het vluchtpunt laag in het zuiden. Uit bijna dezelfde buurt komen de Delta-Aquariden-Zuid (sterrenbeeld Waterman), actief vanaf 12 juli. Deze meteoren verschijnen iets vaker dan de eerder genoemde. De Alfa-Capricorniden blijven actief tot 15 augustus; de Delta-Aquariden-Zuid tot 19 augustus. Tevens verschijnen vanaf 17 juli de eerste Perseïden (laat op de avond noordoost). Later meer over deze rijke zwerm.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.