STOPPELS | Ziekenhuis

Emmeloord - Ruim 10 jaar geleden was de zorg van het ziekenhuis onderwerp van gesprek in onze gemeente. Kon u straks nog geopereerd worden in Noordoostpolder? Kon u hier nog terecht voor een controle? Of het maken van röntgenfoto’s? Gelukkig bleef de ziekenhuiszorg. Weliswaar in een versoberde versie, maar vanuit twee ziekenhuizen. We kregen twee ziekenhuizen op 200 meter afstand met een overlap in de dienstverlening.

Vorige week werd bekend dat het Antonius ziekenhuis en de MC groep samen verder willen onder één dak. Dit nieuws maakte heel wat uiteenlopende reacties los. Van ‘dit komt niet goed’ tot ‘eindelijk’, ‘misschien wel een uitbreiding in de dienstverlening’. Emoties zijn onlosmakelijk verbonden met zorg. Ik ben erg blij. Blij met het lef van de beide bestuurders van de ziekenhuizen om deze stap te zetten.

Deze stap geeft ook aan dat de zorg verandert. De keuzes van jaren geleden lijken niet meer de oplossing voor nu te zijn. De werkwijze van de ziekenhuizen is veranderd. Vroeger lag u na een heupoperatie 10 dagen in het ziekenhuis, nu gaat u vaak na één dag al naar huis. Bewegen en revalideren in uw eigen omgeving is het advies. De tijd die patiënten in het ziekenhuis doorbrengen is korter geworden. Deze andere manier van werken en de afstanden die mensen willen afleggen naar ziekenhuizen, vragen om verandering.

U mag best weten dat ik me zorgen heb gemaakt om de zorg vanuit de ziekenhuizen. De toekomstbestendigheid van de locaties, de verschuiving in patiëntstromen naar andere ziekenhuizen. Ik ben geen medisch specialist, maar een wethouder die gaat voor een goede zorg voor u. Geen uitholling van twee locaties naast elkaar, maar juist versterking van twee ziekenhuizen op één plek samen. Gericht op de toekomst. Gericht op onze ouderen die we zo dichtbij mogelijk zorg willen bieden.

Met deze stap zie ik kansen voor de toekomst; een mooi zorgplein midden in onze polder. Hopelijk is het een uitnodiging aan andere zorgaanbieders om zich aan te sluiten. Als wethouder zet ik me in om goede zorg voor u dichtbij te houden.