Geen ‘cadeautjes’ ondanks positief saldo

EMMELOORD - De gemeente Noordoostpolder sluit het boekjaar 2016 af met een positief saldo van bijna drie miljoen euro. Reden genoeg voor de VVD om een miljoen euro ‘terug te geven’ aan de burgers. Een meerderheid van de raad vindt dat de polderbewoners meer baat hebben aan investeringen.

Lovende woorden maandagavond voor het college van B en W dat voor het derde jaar op rij een positief saldo presenteerde. ONS stelde daarom voor om de automatische jaarlijkse OZB-stijging niet door te voeren. De VVD zou liever nog verder gaan. ‘We zijn de moeilijke tijden doorgekomen met geld van de burgers. Het is tijd om een deel daarvan terug te geven’, vindt liberaal Keur, met een verwijzing naar de OZB-stijging van 42 procent in de vorige collegeperiode.

Volgens wethouder Hans Wijnants slaat dat voorstel echter een ‘gat in de begroting’. De meeste andere partijen vinden ook dat burgers meer profiteren van wat de gemeente met dat miljoen euro kan doen. De voorstellen van ONS en VVD haalden het niet. Ook de Politieke Unie haalde bakzeil met een voorstel om dorpen die geen bijdrage ontvangen van Windpark Noordoostpolder jaarlijks met tienduizend euro te ondersteunen. Het plan leverde wel veel hoon op. ‘U wilt een half jaar voor de verkiezingen een cadeautje weggeven voor electoraal gewin’, stelde PvdA/GroenLinks.

Die fractie riep maandag op tot ‘meer ambitie’ bij het dichten van de kloof tussen arm en rijk. D66 vindt dat het college ‘actiever’ moet zijn in de discussie over de Zuiderzeelijn. Het plan daarvoor is weer uit de kast, hoewel volgens wethouder Andries Poppe het enthousiasme in de noordelijke provincies niet groot is. Toch vindt een meerderheid dat Poppe de ‘lobbytrein’ in beweging moet zetten. Ook PvdA/GroenLinks kreeg steun voor een onderzoek naar een snelle treinverbinding.

Steun was er voor de motie van ChristenUnie-SGP voor een pilot met zogenoemde time-out plekken voor jongeren. De christendemocraten pleitten met succes voor een ‘intensief inburgeringsprogramma’, dat statushouders zo snel mogelijk aan een baan of opleiding helpt.