Eventing Emmeloord onverminderd ambitieus

Emmeloord - ‘We bouwen aan het Boekelo van de polder.’ Was getekend: Gerard Baauw, parcoursbouwer van Eventing Emmeloord. De ambities zijn duidelijk: het hippische evenement moet de komende jaren verder groeien.

Door Harry de Ridder De voorbereidingen van de derde editie van Eventing Emmeloord, deze vrijdag en zaterdag in het Kuinderbos, verlopen voorspoedig. Vanaf april zijn het bestuur en de vele vrijwilligers, dat zijn er rond de honderd, druk met de organisatie van het tweedaagse evenement. Eventing Emmeloord is in een paar jaar tijd flink gegroeid. Van vijftig starts twee jaar geleden, naar honderd starts dit jaar. Een verdubbeling. Harry Koopman wil graag dat Eventing Emmeloord nog verder groeit, maar dan vooral in kwaliteit. ‘We streven niet naar driehonderd starts, dat wordt alleen maar jagen’, aldus de voorzitter. 'Maar we willen wel langzaamaan stappen in kwaliteit zetten.’ Het bestuur wilde dit jaar al doorgroeien naar een ‘lange twee-ster’, maar dat plan is doorgeschoven naar volgend jaar. Een CIC 2* competitie betekent dat de wedstrijd over drie dagen moet worden uitgesmeerd: een langer parcours en meer hindernissen.

Beter worden

Het tekent de instelling van de drijvende krachten achter Eventing Emmeloord: groeien, beter worden, maar wel in een normaal tempo. Een professionelere organisatie betekent ook dat meer menskracht nodig is. ‘Vooral bestuurlijk kunnen we nog wel mensen gebruiken’, zegt Koopman. ‘We missen een goede secretaris.’ Dat weerhoudt Koopman en consorten er niet van om gestaag stapjes te zetten. Zo wordt constant geschaafd aan de kwaliteit van de hindernissen. Koopman showt trots een nieuwe, mooi vormgegeven hindernis. Zo eentje, waarbij de deelnemers een keuze hebben. Om aan te geven wat er bij komt kijken voordat zo’n hindernis klaar is: in februari, maart is 500 kuub zand verplaatst. Daarna doet de tijd zijn werk, het spul moet inklinken. Dan wordt gras ingezaaid en wordt de hindernis opgebouwd. Van die keuzesprongen zijn er meer opgenomen in het 3,5 kilometer lange parcours, dat 25 hindernissen en 34 sprongen telt. De course designer, die internationaal aan de weg timmert, weet als geen ander wat erbij komt kijken om een kwalitatief goed parcours te bouwen. ‘Je wilt zoveel mogelijk haakse wendingen vermijden. De ruiters vinden het belangrijk om tempo te kunnen rijden. Ze willen in hun ritme blijven.’ Gerard Baauw maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande elementen die hij soms op een andere plek hergebruikt. Verder probeert hij meer verfijnde, wat speelsere elementen in het parcours op te nemen.

Meer vertrouwen

Het parcours hoeft niet per se, of juist niet, extreem zwaar te zijn. ‘Bij een moeilijke hindernis wil ik een keuze bieden: hoe voelt het paard aan? Gewoontjes of merk je dat er durf en lef in zit? Ik wil ruiters niet verleiden dingen te doen, die ze eigenlijk niet willen. We willen allemaal dat iedereen heel over de finish komt. Paard en ruiter moeten er van genoten hebben.’ Daarbij helpt het, dat de organisatoren het terrein steeds beter leren kennen. Baauw: ‘We krijgen er steeds meer vertrouwen in.’ Koopman en Baauw zijn trots op hun evenement. ‘De deelnemers gaan drie, vier keer door het water heen. Eén keer zelfs zeventig meter! De deelnemers vinden dat prachtig’, weet Baauw, die samen met Harry Koopman alle vertrouwen in de nabije toekomst heeft. ‘De organisatie wordt professioneler. We zijn meer op elkaar ingespeeld.’ Koopman hoopt op vijf- tot zevenduizend bezoekers. ‘Dit is niet alleen een hippisch evenement. Door alles side-events is Eventing Emmeloord een evenement voor het hele gezin. Vermaak voor iedereen.’ Meer informatie: http://eventingemmeloord.nl/