Expo Mondriaan op Urk

URK - In de bibliotheek van Urk is tot en met 24 september een tentoonstelling ingericht met twintig kleurrijke werken in de stijl van Mondriaan, gemaakt door cursisten van Kim Pasterkamp.

Het jaar 2017 staat bol van activiteiten rondom het jubileum van De Stijl. Deze Nederlandse kunststroming was van grote invloed. Ook de Urker kunstenares Kim Pasterkamp raakte geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld. Deze inspiratie deelde ze het afgelopen seizoen met cursisten en dit leidde tot een verrassend resultaat: Mondriaan op Urk.

Het gehele seizoen hielden de cursisten zich bezig met de kunstenaars van de stijl en hun ideeën. Waarom gebruikten de kunstenaars primaire kleuren en welk belang werd gehecht aan de horizontale en verticale lijn? Uiteindelijk gingen ze zelf aan de slag en zagen hun omgeving door de bril van de Stijl.

Het werk van kunstenares Kim Pasterkamp is net zo gekleurd als haar leven. De van oorsprong Zuid Koreaanse trouwde in 1969 met een Urker en na omzwervingen over de globe settelde ze zich met haar gezin op Urk. Haar sociale en culturele bagage uit zich zowel in haar beelden als schilderijen. Kim volgde scholing aan C.K.V. Kubus te Lelystad en de Vrije Academie te Nunspeet waar ze de masterclass met succes afrondde. Ze volgde in haar carrière verscheidene cursussen op het 2- dimensionale en 3 -dimensionale vlak, zowel in binnen- als buitenland. Deze grote rijkdom aan kennis en ervaring deelt ze in haar workshops tekenen, schilderen en beeldhouwen.