Jubileumfeest Marknesse vol mooie momenten

MARKNESSE - Het jubileumfeest in Marknesse bruiste van activiteiten die de feestcommissie met zorg had voorbereid. De ouderwetse spelletjesavond, georganiseerd door Mix-ML, SVM en de Strandhoeve stonden in het teken van water en dat hebben de deelnemers geweten.

Er was een helmenrace waarbij de spelers een bak water zo vol mogelijk naar de overkant moesten brengen en dat ging nogal eens mis. Een geweldig spektakel en menigeen kreeg een nat pak, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook was er een wandeltocht waarbij de diverse kerken in het dorp de bezoekers welkom heetten, de vissers konden terecht bij de Zwolse Vaart en zij visten er druk op los.

Het programma van woensdag viel door de regen deels in duigen, maar de kinderen van de basisscholen vermaakten zich opperbest in sporthal De Triangel. Het SVM-Stratenvolleybaltoernooi werd verschoven en de donderdag startte met het sponsorontbijt, gevolgd door de brunch, waar 140 mensen gebruik van maakten. 's Avonds liepen 220 renners mee tijdens de jaarlijkse dorpsloop, die dit keer startte in het centrum bij de feesttent.

Dit jubileumjaar was er geen revue, maar wel een avond waarbij verschillende groepen door middel van sketches, muziek en liedjes optraden. Vrijdagavond zorgde de Marknesse op z'n kop Band voor de muzikale ondersteuning. Een Amsterdams gezin, vader, moeder en twee meisjes maakten kennis met het dorp Marknesse en kwamen op hun reis allerlei onderdelen en kenmerken van het oudste dorp in de Noordoospolder tegen.

Het eerste onderdeel, gepresenteerd met livebeelden, was van Historisch Marknesse in Woord en Beeld. Zij presenteerden deze avond op ludieke wijze het boek Marknesse in 75 verhalen.

Een komiek vertelde op een grappige manier leuke dingen over het dorp en haar inwoners en Ceesie's Angels waren op zoek naar de gouden schep die ergens in het dorp begraven lag. Het Amsterdams gezin was naar afloop geheel overtuigd van het leuke dorp Marknesse en zo werd de Bestemming Bereikt. En dat werd met de vele aanwezigen uit volle borst bevestigd door het zingen van ‘Drie keer Vijfentwintig, Marknesse op z'n kop, Bestemming is bereikt’.

De zaterdag stond in het teken van de Zomermarkt met Live muziek en de band Fragment Live besloot die dag met een geweldig optreden in de feesttent. Het jubileumfeest werd zondag afgesloten met de motortoertocht en de Oecumenische tentdienst werd besloten met het Marknesser jubileumlied. Het Flevolands volkslied dat omgetoverd werd tot een Marknesser versie.

Tekst: Rikkie Ruis