Expositie houtzagerij Loos in Het Gildenhuys

BLOKZIJL - In museum het Gildenhuys in Blokzijl is er een expositie over de opkomst, bloei en ondergang van de houtzagerij van de familie Loos. Het museum is tot en met september geopend op maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Aan het einde van de achttiende eeuw werd in Blokzijl een houtzaagmolen gebouwd, die later uit zou groeien tot een heel grote houtzagerij. De houtzagerij werd later van zeer groot belang voor de werkgelegenheid van Blokzijl.

Deze houtzagerij was eigendom van de familie Loos, en heeft zich van het begin af aan snel uitgebreid tot één van de grootste houthandels in Europa. Hout werd aangevoerd vanuit Zweden en in Blokzijl verwerk tot balken en planken. Zo rond 1900 lagen de Kolk, grachten en het Noorder- en Zuiderdiep vol met balken en stammen, bestemd voor de houtzagerij. Omstreeks 1920 bood deze houtzagerij/houthandel werk aan zo’n 150 werknemers.

In 1924 kwam er echter een eind aan de werkgelegenheid bij de houtzagerij. De arbeiders wilden zich aansluiten bij een vakbond, maar dit werd niet toegestaan. Het gevolg was een harde strijd, waarbij veel ontslagen vielen en die pas eind april 1927 werd beëindigd met het verdwijnen van deze eens zo bloeiende houtzagerij. De tentoonstelling geeft een beeld over deze periode in de geschiedenis van Blokzijl.

Mede dankzij het veelal in bruikleen afgestane materiaal is het gelukt een expositie in te richten, met onder andere materialen die zelden te bezichtigen zijn. Ook zijn er enkele foto´s uit 1872 en ander materiaal van de nazaten van de familie Loos.