Vaste planten terug in straatbeeld Noordoostpolder

EMMELOORD - Leerlingen mbo Groene Ruimte Groenhorst Emmeloord hebben in samenwerking met de gemeente Noordoostpolder een vaste planten concept ontwikkeld voor openbaar groen. Na uitgebreid onderzoek zijn er vier soorten plantvakken met verschillende grondsoorten aangelegd voor de school als pilot.

De doelstelling is om vaste plantgroepen te koppelen aan de juiste bodem. Op deze manier wordt een duurzame, onderhoudsvriendelijke en kleurrijke vaste plantenborder gecreëerd, die het straatbeeld van de polder verfraaid. Hierdoor ontstaat meer kleur, meer bloei en minder onder onderhoudskosten.

Het concept is inmiddels volledig uitgevoerd en afgerond op het perceel aan de Urkerweg voor Groenhorst. De leerlingen hebben dit concept ook met succes gepresenteerd aan de wethouder Andries Poppe en de gemeente dhr. Bovendeur. ,,Wij zijn erg tevreden over de samenwerking met de gemeente Noordoostpolder. Het prachtige resultaat kan zeker mogelijkheden bieden voor de dorpen rondom Emmeloord’’, aldus de leerlingen die het project hebben begeleidt.

Het project heeft een looptijd van vijf jaar. Met de afronding van de aanleg heeft het project nu nog drie jaar te gaan. In deze drie jaar volgt de school samen met de gemeente de ontwikkeling van de vier soorten plantvakken en doet ervaring op met het onderhoud van de vaste plantenborders. Ook leren de leerlingen kennis over te dragen aan betrokkenen en toekomstige leerlingen. Het onderhoud wordt een belangrijk onderdeel van het monitoren.

Belangstellenden kunnen de borders met vaste planten altijd bewonderen via het wandelpad langs de Urkerweg voor de school. Er komen informatieborder waarop het project beschreven staat.