Hans & Hans bankje in de Lange Nering

EMMELOORD - Als dank voor hun bijdrage aan de grote renovatie

Emmeloord De Emmeloorder ondernemers Hans Beekman en Hans Schipper kregen donderdagavond 22 juni van de Vereniging van pandeigenaren Lange Nering-West een plaquette aangeboden op een bankje in de winkelstraat. Dit als dank voor hun tomeloze inzet om Emmeloords belangrijkste winkelstraat aantrekkelijk te houden. Het bankje staat aan het begin van de Lange Nering, tegenover Slagerij Harzevoort.

Hans Schipper nam deze avond afscheid, Hans Beekman gaat nog twee jaar door als voorzitter. Hij memoreerde de verdiensten van het scheidende bestuurslid. Meest in het oog springend is het zes jaar durende project om de Lange Nering-West te renoveren, van 2005 tot en met 2011.

Hans Beekman, voormalig eigenaar van Beekman Mode, was rondom de eeuwwisseling voorzitter van de vereniging pandeigenaren. Het was in die periode hoog tijd voor een ingrijpende renovatie. Voor de uitvoering van dit complexe project had Beekman de hulp ingeroepen van Hans Schipper. Samen kregen ze, zoals dat zo mooi heet, mandaat van het bestuur.

In de praktijk betekende dat vooral dat ze hun gang konden gaan. Als ze maar voor een goede terugkoppeling zorgden. In grote lijnen hield het plan in: uitbreiding van de winkels naar voren, om de winkelstraat smaller en gezelliger te maken, en een investering van de gemeente in de openbare ruimte: bestrating, bankjes, boompjes en verlichting.

De lastigste hobbel die moest worden genomen was de deelname en de investering van alle pandeigenaren, ook de winkelketens. Dat was een eis van de gemeente. Met veel inzet, tact en strategisch opereren is dit gelukt. In totaal is er door de eigenaren zo’n drie miljoen euro in de uitbreiding en vernieuwing van de winkelpanden geïnvesteerd. Later herhaalde het duo Hans & Hans dit kunstje in de Lange Nering-Oost.

Mede daarom heeft Emmeloord voor een plaats van haar grootte een mooi en modern winkelcentrum met relatief weinig leegstand. Met nu dus ook een Hans & Hans bankje, met een mooie gedenkplaat. Samen kunnen zij op het bankje nog eens rustig mijmeren over hun ondernemersavonturen in de Lange Nering-West.

Tekst: Huib van der Wal