Unieke excursie door Van der Lijn-reservaat

URK - Midden in het Urkerbos ligt een uniek en voor mensen afgesloten gebied: het geologisch reservaat ‘P. van der Lijn’. In het reservaat bewaart het Flevo-landschap zeer oude zwerfstenen, die na de laatste ijtijd zijn achtergebleven. Op zaterdag 1 juli opent Het Flevo-landschap de deuren van deze bijzondere plek voor slechts een klein aantal mensen.

Toen de Noordoostpolder droog viel, bleek er ten noorden van Urk een uniek morenelandschap te liggen met ontelbare grote en kleine zwerfstenen. Een stukje hiervan wordt door Het Flevo-landschap ‘bewaard’ in dit reservaat, genoemd naar de nestor van de amateurgeologie Pieter van der Lijn.

De dag begint met een inleiding in de Gesteentetuin op Schokland. Zwerfstenen uit het Urkerbos zijn hier naar toe gebracht en met de stenen is een ‘miniatuur’ Van der Lijn reservaat ingericht. Na de lunch wordt er een bezoek gebracht aan het Van der Lijn reservaat. De afsluiting vindt plaats aan de zeedijk in Urk, bij het vissersmonument, waar zwerfstenen gebruikt zijn bij het aanleggen van de dijk.

Het P. van der Lijn Reservaat is normaal gesproken niet vrij toegankelijk. Om natuurliefhebbers toch dit gebied te laten beleven wordt er voor deze excursie een uitzondering gemaakt. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kosten: 8,50 euro voor begunstigers van Het Flevo-landschap, niet begunstigers betalen 11,50 euro. De kosten zijn inclusief lunch en exclusief vervoer en consumpties café Urk. Opgeven kan via www.flevo-landschap.nl/pvanderlijn.