Visdetaillisten stelen show tijdens Nationale Haringpartij

HAARZUILENS - De gebroeders Noorloos van Urk hebben de eerste prijs gewonnen tijdens de haringpresentatiewedstrijd op 21 juni op Kasteel De Haar.

Acht uitverkoren visdetaillisten toonden woensdag de fijne kneepjes van het vak tijdens de 56e Nationale Haringpartij op Kasteel De Haar te Haarzuilens. De visdetaillisten, afkomstig uit alle windstreken van het land, worden traditiegetrouw uitgenodigd om de haring van topkwaliteit voor zo’n 750 gasten te bereiden en te presenteren.

Haringpresentatie

Er werd gestreden om de mooiste presentatie van de haring en uitstraling van de kraam. Jurie Noorloos van Urker Visboer was samen met zijn broer Arie Noorloos van Het Urker Vispaviljoen Zwartsluis één van de deelnemers aan de haringpresentatiewedstrijd. Vol trots gingen de broers er met de eerste prijs vandoor.

De haringkraam was geheel in Urkse stijl aangekleed, met zelf geknoopte visnetten, een levensgrote vuurtoren en een rookton waarop verse zalm werd bereid. Zingend en in hoog tempo werd de haring schoongemaakt voor de vele gasten. De jury was bijzonder onder de indruk van het complete plaatje en enthousiasme van het team. Wat bij vader Noorloos ooit begon als een hobby, naast zijn baan als schooldirecteur, is door de twee zoons uitgerold tot een zeer gewaardeerde viszaak en -kraam.

De gebroeders ontvingen naast een mooie prijsbeker en oorkonde ook een reischeque, aangeboden door Panta Reizen, één van de merken van De Reisspecialisten Groep. Daarnaast ontving de winnaar de ‘Henny ten Brink’-wisselbokaal. Hiermee is de detaillist volgend jaar automatisch weer uitgenodigd om de titel te komen verdedigen. De huldiging van alle visdetaillisten op het podium werd afgesloten met een muzikale ode van feestband Kleintje Pils.

Jury

Dat de Nationale Haringpartij bekend staat als dé haringpartij van Nederland is grotendeels te danken aan de inzet van professionele visdetaillisten, die jaarlijks door Ouwehand Visverwerking B.V. worden geselecteerd. Elke visdetaillist vertegenwoordigt op originele wijze zijn eigen streek.

De enthousiaste jury bestond uit juryvoorzitter Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht), jurylid Joyce Sylvester (Substituut Nationale Ombudsman) en jurylid Albert Arp (directeur Jaarbeurs Utrecht). De jury heeft de haringkramen zeer nauwkeurig beoordeeld en was blij verrast door de creativiteit van alle visdetaillisten. Onder de haring proevende gasten bevonden zich onder andere representanten van het Koninklijk Huis, de Nederlandse politiek, buitenlandse ambassades, het bedrijfsleven, de society, media en cultuur.