Schop onder de kont

Emmeloord - Enige tijd geleden schreef ik over het dumpen van afval in de natuur. Dat verhaal was op zich al zo lang dat het maximale aantal woorden dat we hebben voor de column al overschreden was. Ik sloot toen af dat we af en toe ook dumpers te pakken krijgen. Vandaag het verhaal van de bananendoos dumper.

Jaren geleden was ik op surveillance in het Kuinderbos. Tot mijn schrik dreven er dozen in het water, lagen er dozen in de wegbermen en in het bos. Verd..... wat is dat nou weer. Ik naar de schuur om een aanhanger te halen en samen met een collega alles opgeruimd. Het bleken 25 van die handige bananendozen. Je weet wel van die stevige dozen die je in elkaar kunt schuiven. Eenmaal aangekomen bij onze afvalcontainer besloten we alle dozen leeg te schudden op zoek naar een spoor van de dumper. In de eerste 15 dozen alleen maar bloemenafval.

Blijkbaar had een bloemist ons deze keer bij de beer gedaan. Doos 16 was bingo. De inhoud van de prullenbak zat tussen het groenafval en tientallen pinbonnetjes kwamen tevoorschijn. Helaas zonder naam maar allemaal wel het zelfde nummer pinautomaat. Ik bel de Rabobank. Vertel mijn verhaal en verwacht coöperatie. Niks dus. Wet op privacy. Ik haaste nog te zeggen dat ik opsporingsambtenaar ben. Maar het bleef nee. Het moest eenverzoek van de politie zijn. Ah dat bood kansen ik ken milieuambtenaar Piet goed. Piet gebeld en hij zou het regelen. Twee dagen later kreeg ik alle gegevens. Een bloemenzaak uit Amsterdam. Ik belde. Vroeg naar de eigenaar en vertelde mijn verhaal als opsporingsambtenaar.

Letterlijk kreeg ik terug. "Die vuile rot Fries" de man vertelde dat zijn container vol was. Zijn Friese leverancier bloemen had gebracht en voor 35 euro de dozen afval mee naar huis zou nemen. Niet dus. Of ik zijn adresgegevens kon krijgen. Tuurlijk hij haalde zijn boekje op. Ik kreeg een adres uit de plaats T. Ik toog erheen op zaterdagmorgen en om half 8 belde ik aan. Een oude vrouw deed open ik deed mijn verhaal weer en dat moest haar zoon zijn. Ik haal hem voor u. Daar kwam ie aan, schatte hem een jaar of 35, slaperig.

Prachtige ervaring; boswachter voor, kwaaie moeder achter hem, schiet op jij, vertel de boswachter alles riep ze. Hij kon geen kant op, als hij op een vraag van mijn verhoor afwijkend antwoordde greep zijn kwaaie moeder in. Hij kreeg letterlijk een schop onder zijn kont en de rest van het verhoor was appeltje eitje. Eind goed al goed

boswachter Kuinderbos op twitter te volgen #boswachterharco