POLDERHEMEL | Perseus

AFLEVERING 1127 - 1127

21 JUNI – 28 JUNI

Aan de hand van waarnemingen in het grote stervormingsgebied in sterrenbeeld Perseus hebben Amerikaanse sterrenkundigen moeten concluderen dat de meeste sterren zijn gevormd in paren, dubbelsterren dus. Het stervormingsgebied staat op 600 lichtjaren van de aarde. Ter vergelijk: de dichtstbijzijnde ster op de zon na staat op 4,2 lichtjaren van de aarde.

De waarnemingsresultaten in aanmerking nemend bij de beschouwing van ons eigen zonnestelsel zou dat betekenen dat de zon mogelijk een tweelingbroertje heeft gehad. Het is zelfs mogelijk dat het nog niet waargenomen tweelingbroertje ergens in de duistere buitenste zones van ons zonnestelsel rondzwerft. Wellicht is de temperatuur van het veronderstelde hemellichaam te laag om licht uit te stralen en valt het niet op. Bij de vorming stond dit hemellichaam vermoedelijk op enige tientallen miljarden kilometers van de zon. Nu zal dat aanzienlijk meer zijn. In een binair systeem gevormde sterren hoeven niet even groot en helder te zijn.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 24 juni)

Zon op: 05.13 uur; onder 22.05 uur.

Maan op: 05.53 uur; onder 22.12 uur.

MAAN – Deze week is de maan niet opvallend zichtbaar. Op zaterdag 24 juni is het om 04.31 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Orion). Na het weekeinde is de maan ‘s avonds weer in het westen te vinden.

PLANETEN – ‘s morgens vanaf 03.15 uur verschijnt Venus laag in het oosten, een opvallende ‘ochtendster’. Saturnus die bij het invallen van de duisternis in het zuidzuidoosten verschijnt, staat in de morgen laag in het zuidwesten. ‘s Avonds na zonsondergang staat de heldere Jupiter in het zuidwesten in sterrenbeeld Maagd. Richt er eens een verrekijker of telescoop op. In een verrekijker zijn de vier helderste manen al te zien. Een telescoop onthult ook de wolkenbanden en de Grote Rode Vlek op Jupiter.

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.