Oh oh Emmeloord | Brug

Emmeloord - “In Emmeloord heerst grootheidswaanzin. Want daar is een gewone brug, niet goed genoeg”, aldus een irritante voice-over van het televisieprogramma ‘Van Onze Centen’ op SBS6. De insteek van het programma: het aan de kaak stellen van geldverspilling door de overheid. En dan niet vanuit een journalistieke of objectieve insteek, maar gewoon wat lopen zuigen, mekkeren en inspelen op het onderbuikgevoel van de ontevreden televisiekijker.

Die kleine van ‘Wegmisbruikers’ presenteert het programma en zien we in de bewuste aflevering wat rondscharrelen rond de Marknesserbrug. Wat blijkt: de gemeente kiest aangaande vervanging van de brug voor de ‘stadspoortvariant’. De gemeente die kiest, en dan niet voor een adviesbureau of ‘onderzoek’, maar voor het daadwerkelijk starten met een project. Hang de vlag maar uit denk ik dan en bovendien: een goede keuze ook nog. Een fraaie entree, dat heeft Emmeloord wel verdient, toch?

Die stadspoort die van een eenvoudige brug een mooie entree maakt, dat is toch helemaal geen gek idee? Nee hoor, veel te duur en doe maar vooral ‘gewoon’ in de geest van – ja daar zijn ze alweer - de ‘polderpioniers’, aldus een Emmeloorder die zich samen met een raadslid van de SP niet lijkt te schamen voor het meedoen aan een dergelijk programma. Niet te gek doen jongens ‘hou het simpel en effectief’. Ook niet te hard genieten van het mooie weer. Niet te dolletjes, we zijn immers in Emmeloord?

De stadspoortvariant kost een half miljoen euro meer op een totaalprijs van naar het schijnt 3,6 miljoen euro. Voor een brug die zo’n 100 jaar mee kan, een prijsverschil van nog geen 17 procent. Ik vind dat verantwoord, zeker als je de meerprijs plaatst in een groter plaatje. Hoeveel wordt er in tien jaar uitgegeven aan infrastructuur? En hoeveel in honderd jaar? Hoe ziet het huishoudboekje van een jaar Noordoostpolder er uit en hoeveel wordt er uitgegeven aan nieuwbouw- en onderhoud van gebouwen?

Zet de prijs van een brug af tegen dergelijke bedragen en beoordeel dan of iets te duur is. Maar goed, dat past niet in het format. Wat wel past: burgers op een subjectieve manier vragen wat ze nou vinden van een brug die een half miljoen meer kost. ‘Een half miljoen is veel geld.’ Dat is het zeker en al helemaal als de interviewer het zo brengt dat je het gevoel krijgt het bedrag zelf op tafel te moeten leggen.

‘Een half miljoen verspillen omdat je als gemeenteraad zo nodig een brug met allure wil, dat moet je dan maar eens uitleggen aan je inwoners. Maar daar zijn ze in Emmeloord dan weer te bang voor”, aldus de voice-over. Nee hoor, daar zijn ze in Emmeloord helemaal niet te bang voor. Voor die uitleg kiezen ze andere kanalen. Als gemeenteraad een dergelijke programma als ‘Van Onze Centen’ te woord staan? Nee, natuurlijk niet! “Zie je die mooie stadspoort daar in de verte? Welke, die? Ja die ja. Camera en andere rotzooi inpakken, busje starten en onder die poort door rijden. Gas geven, en opsodemieteren met je onzin!”

hermangrendelman@gmail.com