Oud-minister opent Windpark NOP

ESPEL - Windpark Noordoostpolder is maandag officieel geopend. In aanwezigheid ruim 200 nauwbetrokkenen stelden de initiatiefnemers van het windpark en voormalig minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, symbolisch het windpark in werking.

Het windpark met 86 windturbines op land en in het water langs de dijken van het IJsselmeer draait op volle toeren. Drie projectpartners zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van het windpark, te weten: lokale bedrijven NOP Agrowind en Westermeerwind en daarnaast duurzaam energiebedrijf innogy. De realisatie heeft al met al 20 jaar gevergd. Windpark Noordoostpolder heeft op diverse terreinen de weg gebaand voor volgende windprojecten”, aldus Cees Tolsma, de trotse voorzitter van Koepel Windenergie Noordoostpolder, de partij die de gezamenlijke belangen behartigt van de drie projectpartners.

Voormalig minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven: ‘Dankzij de jarenlange inzet van alle betrokken partijen staat er nu een windpark met een opgesteld vermogen van 429 MW dat 1,4 miljard kWh duurzame elektriciteit oplevert, goed voor stroom aan ruim 400.000 huishoudens. Ook economisch zorgt het windpark voor een impuls, circa 300 tijdelijke arbeidsplaatsen tijdens de bouw en meer dan 100 permanente arbeidsplaatsen na de bouw in service, training en onderhoud.’ Het onderhoud blijft in de komende vijftien jaar in handen liggen van Enercon en Siemens.