Maaidag met zeis op Schokland

SCHOKLAND - Landschapsbeheer Flevoland houdt zaterdag 24 juni in samenwerking met het Flevo-landschap bij het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder de landelijke maaidag met de zeis. De dag aan de Palenweg 5 in Nagele begint om 8.00 uur en duurt tot 13.00 uur.

De landelijke maaidag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn enkele zeisen te leen.

Schokland, het 'eiland op het droge' is rijk aan historie èn natuur met natuurlijk grasland, akkers met 'oude' gewassen als koolzaad en rogge en weelderig begroeide bermen. Ruimte genoeg om te maaien. Maar ook voor de niet- maaiers die 24 juni meekomen naar Flevoland, is een dagje Schokland zeer de moeite waard. Het fiets- en wandelpad over de rand van het eiland is een vaste en voor de hand liggende ‘archeo’route, die langs interessante sporen uit de geschiedenis voert. Voor kinderen is er een rugzakroute door de gesteentetuin en het Schokkerbos. Een bezoek aan het museum maakt dit dagje ‘uit’ compleet.

De maaidag past goed in de hernieuwde belangstelling voor het maaien met de zeis. Sinds enkele jaren worden in een aantal provincies door Landschapsbeheer cursussen maaien met de zeis georganiseerd, ook dit jaar weer. En in augustus wordt voor de zesde keer het NK maaien met de zeis gehouden in Arnhem.

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.

Aanmelden via flevoland@landschapsbeheer.net. . Locatie: Palenweg 5, Nagele.