Chronisch probleem haalt Tonego onderuit

Luttelgeest -   'Sorry voor de schop, maar dat moest even.' De excuses van de stoere Friese verdediger Danny Zijnstra gaan gepaard met een brede grijns als hij afscheid neemt van Joep Henselmans, die er beduidend minder vrolijk bij zit. Logisch, want zijn Tonego is na de 0-2 nederlaag tegen ONT zojuist gedegradeerd naar de derde klasse. De manier waarop is extra pijnlijk.

Door Peter Dekkers Trots op het voetbal dat Tonego speelde, verwonderd over de hoeveelheid kansen die de ploeg creëerde en balen van het enorm aantal ballen dat gemist werd. Dat is het gevoel dat overheerst bij Henselmans die het nauwelijks kan bevatten dat zijn Tonego gedegradeerd is. ‘ONT speelde het spelletje dat wij normaal spelen, maar dan in een overdreven versie. Ze speelden voluit op de counter en trokken achterin een muur op. Zo knap hoe wij er toch in slaagden om er door te komen. Wat dat betreft zijn we echt beter geworden, maar dat scoren... Ook voor mij blijft dat een probleem.’

Scoren

Het aantal kansen dat nodig is om te scoren. In Luttelgeest is dat een item dat al jaren als een onzekere factor boven het sportpark hangt. Elke wedstrijd weer is het maar de vraag of de kansen er in gaan, weet trainer Steven van Mourik. 'We hebben al jaren te weinig scorend vermogen in de ploeg. Juist in deze beslissende wedstrijd tegen ONT was het bizar hoeveel kansen we misten. Echt om gek van te worden...' Het verdedigende concept van ONT, dat met een 1-1 gelijkspel naar Luttelgeest afreisde, kreeg een extra boost door de 0-1 van Dion Smits die juist voor het rustsignaal viel. De linksbuiten maakte gebruik van de verwarring in de Tonego achterhoede toen centrale verdediger Tim Gielleit geblesseerd gewisseld werd. Het zette de Friezen in een zetel omdat ze daardoor de bus nog nadrukkelijker op de zestien konden parkeren.

Belegering

Na rust nam het Tonego beleg ongekende vormen aan, maar dat deed het aantal gemiste kansen ook. De gepassioneerd spelende ploeg combineerde knap, maar het was zo’n wedstrijd dat de bal er gewoon niet in wilde. En dus was de 0-2 van Taeke van der Hoek beslissend in dit degradatieduel dat zo pijnlijk afliep voor Tonego. ‘Ik had er graag een jaar bij aan geplakt in de tweede klasse en dat hadden we ook verdiend. Volgend jaar derde klasse dan maar. Nu gauw een biertje en vergeten deze wedstrijd’, besloot Henselmans.