Nationale Oldtimerdag in Lelystad

Emmeloord - Op de Bataviaboulevard in Lelystad wordt zondag 18 juni een groot en gratis toegankelijk oldtimerevenement gehouden. Voor de Nationale Oldtimerdag Lelystad hebben zich al vierhonderd bezitters van historische automobielen ingeschreven.

De Nationale Oldtimerdag heeft een groot aantal bijzondere pareltjes ingeschreven met onder meer: De Chrysler 300C Convertible uit 1957, een model dat haar 60e verjaardag viert. Eigenaar Raphael Brunet uit Parijs komt naar de Nationale Oldtimerdag met deze parel, voorzien van een 375 pk. V8 motor. Van dit type werden er in 1957 2.400 gefabriceerd. Van de convertible versie werden er slechts 484 gebouwd, waarvan 5 voor de export. Het ontwerp is van de Amerikaanse autodesigner Vergil Exner.

Een Bentley R-type Park Ward Drophead Coupé uit 1954, een Britse schoonheid, is aanwezig bij deze editie van Nationale Oldtimerdag 2017. Van dit model van de vooraanstaande carrosseriebouwer Park Ward werden slechts 9 exemplaren gebouwd, waarvan alleen deze links gestuurd is. Een unieke gelegenheid deze schoonheid van dichtbij te bekijken.

De oudste ziekenauto in ons land, een authentieke Dodge Brothers Serie 30 uit 1920, is eveneens van de partij. De speciaal ontworpen carrosserie is door Carrosseriebedrijf Van Koppen uit Rijswijk in 1928 op deze Dodge Brothers gemonteerd. De ziekenauto deed dienst van 1928 tot 1941 bij VIOS, het autoverhuurbedrijf van Piet Lipman in Wateringen.

Naast de auto’s zal opnieuw een aantal bussen, waaronder Een Bedford Village Coach. Deze bussen werden gebouwd bij kleine bedrijven op het eiland Cyprus op basis van oorspronkelijke vrachtwagens van het Britse leger. Tot haar onafhankelijkheid was Cyprus onderdeel van het Britse Rijk met als meest prominente ingezetene Aartsbisschop Makarios. Hij nam het initiatief om bussen te bouwen voor de eigen bevolking. De bussen waren bedoeld om de afgelegen bergdorpen en de steden als Nicosia, Famagusta en Limassol met elkaar te verbinden. De bussen zorgden voor personenvervoer, vrachtvervoer, vervoer van kleinvee aangekocht op de markt en het afleveren van de post.

Bij de sportautomobielen is de aanmelding van een Lotus Super Seven racecar uit 1959 opmerkelijk. De auto was destijds in bezit van de Nederlandse coureur Tonio Hildebrand die er sportieve successen met behaalde op de circuits van Zandvoort, Zolder, Franchorchamps en Hockenheim. De auto is volledig origineel en nog steeds in Nederlands bezit.

Ook de komst van de Bugatti T13 Brescia (1925), afkomstig van een collectioneur uit België, is verrassend te noemen. Deze automobiel heeft recent deelgenomen aan concoursen in Frankrijk (Le Mans Classic), Engeland (Goodwood Festival) en Duitsland (Schloss Dycke). De auto won destijds de Mille Miglia in Italië.