Jupiter

AFLEVERING 1125 - 11257 – 14 JUNI

Foto’s van de polen van Jupiter, die door de Juno-sonde zijn gemaakt, laten een totaal ander beeld zien dan foto’s van de rest van Jupiter.

De atmosfeer van Jupiter wordt gedomineerd door wolkenbanden die vanaf de aarde zijn te zien. Scherpe beelden van de polen waren er tot nu toe nog niet. Men was dan ook verrast toen er van wolkenbanden bij de polen geen sprake was. In plaats daarvan vond men rond de polen vele willekeurig verdeelde cyclonen, ofwel wervelstormen.

Deze kunnen een diameter van 1400 kilometer hebben. De Juno-sonde volgt een baan over de polen van Jupiter, in tegenstelling tot de banen van voorgaande sondes. Ook nam de sonde een sterker magnetisch veld waar dan de bestaande modellen over het inwendige van Jupiter voorspellen. Het veld blijkt ruwweg tien maal zo sterk als dat van de aarde.

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 10 juni)

Zon op: 05.13 uur; onder 22.00 uur.

Maan op: 22.30 uur; onder 07.03 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt verder toe. Op vrijdag 9 juni is het om 02.51 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Slangendrager). Na deze dag neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel.

PLANETEN – Als ‘s morgens vanaf 03.45 uur verschijnt Venus laag in het oosten, een opvallende ‘ochtendster’. Saturnus die rond 22.30 uur in het zuidoosten verschijnt, staat in de morgen laag in het zuidzuidwesten. In de nacht van vrijdag op zaterdag 9/10 juni staat de maan bij Saturnus. ‘s Avonds na zonsondergang staat de heldere Jupiter in het zuidzuidwesten in sterrenbeeld Maagd.

De Ariëtiden die uit het sterrenbeeld Ram (Ariës) lijken te komen zijn nog actief. De activiteitsperiode loopt van 24 mei tot en met 24 juni. Het hoogtepunt is echter al voorbij. De meteoren zijn afkomstig van gruis van komeet 96P/Machholz. Kijk vroeg in de ochtend richting oostnoordoosten.

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.