Speedsoccer is polderprimeur

Emmeloord - ‘Speedsoccer is zaalvoetbal in het kwadraat. Heel intensief’, zegt Henk Beekman, eigenaar en uitbater van de gloednieuwe speedsoccertemple in Emmeloord.

Het sport- en spelcomplex op industrieterrein Nagelerstraat, waar voorheen de indoor kartbaan en een bowlingbaan waren gevestigd, begint steeds meer vorm te krijgen. Eén van de twee velden is al klaar. Aan het andere veld en aan het sportcafé wordt nog hard gewerkt. Vrijdag 23 juni moet alles klaar zijn, want dan opent een BN’er uit de sportwereld de onderneming. ‘Nee, ik weet nog niet wie dat wordt. Ik ben een rasechte Feyenoorder en ik had op John de Wolf ingezet, maar hij is dan helaas op vakantie’, zegt Beekman.

Bal nooit uit

Speedsoccer wordt gespeeld op een kunstgrasveld van 30 bij 15 meter. De doelen zijn 4 meter breed en 2 meter hoog. Om het veld heen staat een boarding van 1 meter hoog en rond en boven het veld is een groot net gespannen. Teams bestaan uit vier spelers en een keeper. Beekman: ‘De bal gaat nooit uit, corners en ingooien bestaan niet. Alleen als er wordt gescoord, wordt het spel onderbroken’, vervolgt hij. 'Je hebt niet eens tijd om een overtreding te maken, zo snel gaat het spel.’ Hij raadt daarom aan altijd met minimaal één wisselspeler te komen. Speedsoccer is in Duitsland en Engeland razend populair, volgens Beekman. In Nederland kun je het spelen in onder meer Groningen, Enschede, Amsterdam en Breda. Beekman is franchiseondernemer van een nieuw bedrijf dat speedsoccer in Nederland op de kaart wil zetten. ‘Binnen vijf jaar moeten er vijftig vestigingen zijn’, weet Beekman, die een bedrijvencompetitie wil opzetten. Maar het concept is veel meer dan alleen speedsoccer. Bedrijfs- en kinderfeesten, meetings, cursussen, bumperz voetbal: het kan allemaal.

Voetbaltrainer

De 55-jarige Beekman staat te popelen om aan de slag te gaan. Hij is twee jaar werkloos geweest. ‘Ik vroeg me af: wat kan ik nog? Misschien kan ik voor mezelf beginnen. Wat staat dicht bij me? Ik ben 35 jaar voetbaltrainer geweest. Iemand bij Bant vroeg me: is speedsoccer misschien iets voor jou? Zo is het balletje gaan rollen.’ En nu is Henk Beekman straks de eigenaar van een speedsoccertemple, de eerste in de provincie en wijde omtrek. Is alles wel op tijd klaar voor de opening? ‘Ja, gaat lukken. Dat moet wel, heel simpel.’ Als het aan Henk Beekman ligt wordt de speedsoccertemple een doorslaand succes. Het is een nieuw concept in dit deel van Nederland en met de hagelnieuwe kunstgrasmat heeft hij een heuse primeur in de polder in huis. Beekman, die een handje van het spul toont: ‘Dit is TPE, synthetische rubberkorrels, gemaakt van gerecycled kunstgras. Uit Denemarken.’ Wie een uurtje wil voetballen, is geen kolossaal bedrag kwijt. Het daltarief is 45 euro per uur, piekuren (avond en weekend) doen 60 euro. Delen door twaalf is 5 euro per speler. En voor de goede orde: bij de rasechte Feyenoorder Henk Beekman is iedereen welkom. ‘Natuurlijk, ook Ajacieden zijn zeker van harte welkom.’ http://emmeloord.soccertemple.nl/ Harry de Ridder