Mannenkoren zingen op Urkerdag

URK - Twee grote mannenkoren van Urk, ‘Hallelujah’ en ‘Crescendo’, treden zaterdag 3 juni om 18.30 uur op in de Bethelkerk.

Voor de 24e keer verzorgen de koren dan de feestelijke afsluiting van de Urkerdag. Op deze dag zetten de Urkers elk jaar hun eigen klederdracht en dorpsgeschiedenis in het zonnetje. Behalve koorzang staat samenzang op het programma.

De opbrengst van de collecte is bestemd voor het werk van de stichting Hulp Christenen Roemenië en Afrika. Deze Urker stichting verleent in Roemenië en Gambia humanitaire hulp en is tevens actief in het verspreiden van lectuur en leermiddelen. Een van de bestuursleden zal kort iets vertellen over dit werk.

Omdat het Urkerdag is, zou het mooi zijn als iedereen zoveel mogelijk in klederdracht naar de kerk komt. Dat geeft aan dit zanguur een bijzondere sfeer. Het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’ werd opgericht in 1897 en is daarmee het oudste koor van Urk. In die tijd droeg de hele Urker bevolking nog klederdracht. Het Urker pak, in zijn zondagse vorm, werd daardoor als vanzelf het “koorkostuum” van het mannenkoor. Koren die (veel) later zijn opgericht, hebben deze traditie overgenomen. ‘Hallelujah’ telt tachtig leden en zingt christelijke liederen in diverse talen. Het koor staat onder leiding van dirigent Bert Moll uit Lelystad.

Het Christelijk Urker Visserskoor ‘Crescendo’ is opgericht in 1953 en is met meer dan honderdtwintig leden het grootste mannenkoor van Urk. Dirigent is Louwe Kramer uit Urk. Hij is de derde Kramer-generatie die voor dit koor staat. ‘Crescendo’ zingt uitsluitend Nederlandstalige christelijke muziek.

‘Crescendo’ en ‘Hallelujah’ zingen zaterdag eerst apart enkele liederen. Daarna stellen de mannen zich samen op en sluiten ze als één groot koor het Urkerdagconcert af. Het orgel wordt deze avond bespeeld door Hendrik van Veen.