Chili

AFLEVERING 1124 - 112431 MEI – 31 JUNI

Een nieuwe reuzentelescoop is in de maak. Hij wordt gebouwd nabij de al bestaande Paranal-sterrenwacht met reuzentelescopen in Chili. Het is een Europees project.

De afmetingen van de nieuwe telescoop zal echter van een geheel nieuwe orde zijn. Met een spiegeldoorsnede van maar liefst 39 meter moet deze kijker in een koepel van 85 meter middellijn worden geplaatst. Het instrument zal geschikt zijn voor optische en infraroodwaarnemingen. Het wordt de grootste telescoop tot dan toe. De kijker wordt zo krachtig dat het mogelijk is naar tekenen van leven op aardachtige exoplaneten te zoeken. Maar ook het bestuderen van de aard van donkere materie, donkere energie en het waarnemen van de vroegste toestanden van het heelal zullen tot het takenpakket behoren. Men verwacht de reuzentelescoop in 2024 in bedrijf te kunnen stellen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 3 juni)

Zon op: 05.17 uur; onder 21.54 uur.

Maan op: 15.18 uur; onder 03.29 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt weer toe. De maan is nu ‘s avonds te zien. Op donderdag 1 juni komt hij om 14.42 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Leeuw). Maar in de avond is hij veel beter te zien.

PLANETEN – Als ‘s morgens vanaf 04.00 uur verschijnt Venus laag in het oosten, een opvallende ‘ochtendster’. Saturnus die rond 23.00 uur in het zuidoosten verschijnt, staat dan laag in het zuidzuidwesten. Als het ‘s avonds weer donker wordt, staat de heldere Jupiter in het zuidzuidwesten in sterrenbeeld Maagd. Op zaterdag 3 juni staat de maan erbij.

Een niet reguliere meteorenzwerm is momenteel actief. Het zijn de Ariëtiden die uit het sterrenbeeld Ram (Ariës) lijken te komen. De activiteitsperiode loopt van 24 mei tot en met 24 juni. Het hoogtepunt (50 per uur) wordt op 7 juni verwacht. De meteoren zijn afkomstig van gruis van komeet 96P/Machholz. Kijk vroeg in de ochtend richting oostnoordoosten.

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.