Proxima b

AFLEVERING 1123 - 112324 - 31 MEI

De dichtstbijzijnde exoplaneet blijkt interessant te zijn. De planeet draait om de kleine rode dwergster Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster op de zon na. Het stelsel staat op 4,2 lichtjaren van de aarde.

De planeet die de naam Proxima b draagt kan mogelijk vloeibaar water aan de oppervlakte hebben. Er is zelfs een kans dat deze wereld bewoonbaar is. De planeet is ongeveer even groot als de aarde en draait in een kleine baan om zijn moederster. Onderzoekers hebben het succesvolle Unified Model van het MET Office (het Britse KNMI), een klimaatmodelleringsprogramma, toegepast op de planeet. Door met diverse variabelen te spelen kwam er uit tevoorschijn dat als de planeet op dezelfde manier roteert en om zijn moederster beweegt als onze Mercurius dat rond de zon doet (dus driemaal roteren in twee rondjes om de zon) er op grote delen van de planeet vloeibaar water kan voorkomen. De planeet is zeker een extra onderzoek waard, zodra er krachtiger (ruimte-)telescopen beschikbaar zijn dan er nu bestaan. De James Webb ruimtetelescoop die volgend jaar wordt gelanceerd, is er zo een. De technologie die nodig is om er heen te reizen bestaat voorlopig nog niet.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 27 mei)

Zon op: 05.24 uur; onder 21.45 uur.

Maan op: 07.14 uur; onder 23.30 uur.

MAAN – De eerste dagen is de maan niet of nauwelijks te zien. Op donderdag 25 mei is het om 21.44 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Stier). Tegen het weekeinde is de maan weer laag in het westen aan de avondhemel te zien.

PLANETEN – Als ‘s morgens licht begint te worden verschijnt Venus laag in het oosten, een opvallende ‘ochtendster’. Saturnus die rond 23.30 uur in het zuidoosten verschijnt, staat dan laag in het zuidzuidwesten. Als het ‘s avonds weer donker wordt, staat de heldere Jupiter in het zuiden in sterrenbeeld Maagd. Mars is inmiddels in de zonnegloed verdwenen.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.