STOPPELS | Formatie - Haring of Kuyt?

Emmeloord - 15 maart. Verkiezingen. Nederland koos - voorzichzelf. Niet echt voor het land en zadelde de formatie op met een schier onmogelijke taak een kabinet te vormen. Weer eens een bewijs dat de houdbaarheidsdatum van ons politieke bestel, ontworpen door Thorbecke in 1848, is overschreden. De groeiende diversteit in de samenleving, en het ontbreken van een kiesdrempel leidt al jaren tot een wildgroei van partijen waarbij ieder zijn eigen "ikke eerst" najaagt. Politieke dieren te over maar echte leiders ontbreken helaas.

Intussen kabbelt ons land voort en doet alsof het goed gaat. Maar van de zo veel beloofde lastenverlichting komt niets terecht. De koopkracht van de middenklasse, en daar moeten we het van hebben, is sinds 2003 (15 jaar!) hoegenaamd niet gestegen. Arbeid wordt nog steeds progressief belast terwijl zo langzamerhand iedereen wel weet dat het klimaatprobleem veoorzaakt wordt door ongebreidelde consumptie en niet door arbeid. In de NOP doen we er bijna 15 jaar over om tegen heel hoge kosten te bewijzen wat iedereen al lang wist. Een klein en passend stadshart is beter dan een "Manhattan" op De Deel dat door de politiek zo vurig werd nagestreefd. Dat ging zelfs zover dat men in zee ging met een financier zonder geld die nog recent op nationale TV werd ontmaskerd als een van de grootste vastgoed criminelen van Nederland. Excuses? Nee, die hebben we nog niet gehoord.

Op 14 mei zagen we iets waar we wél warm van werden. Feyenoord werd kampioen van Nederland en Dirk Kuyt van ons allemaal. Een jonge vent die na een glansrijke carriére in binnen en buitenland besloot dat zijn oude club hem nodig had. Hij had nog vele miljoenen kunnen pakken door in Amerika, China, Qatar of waar dan ook zijn carriére af te sluiten. Hij liet ze lopen en volgde zijn hart. We genoten van zijn open houding, het vuur in zijn ogen en zijn liefde voor de club. Toonde zich in alle eenvoud een leider. Geen "ikke eerst" maar "wij eerst". Feyenoord vond zichzelf met Kuyt opnieuw uit. Kan Nederland dat ook? Wie heeft de "ballen" om dat in te zetten? Helaas, ik zie ze niet.

Binnenkort wemelt het weer van de haringparties waar half politiek Den Haag zich weer op verheugt. Met of zonder kabinet maar in ieder geval zonder enige bescheidenheid. Ik ben gek op haring maar als ik nu moet kiezen ga ik voor Kuyt.