Tornado’s op Mars

AFLEVERING 1121 - 112117 – 25 MEI

Wetenschappers hebben zich het hoofd gebroken waarom er op nachtelijke infraroodopnamen van gebieden rond grote inslagkraters radiale strepen te zien zijn. Men denkt echter de oplossing te hebben gevonden.

De strepen liggen allemaal achter verhogingen in het landschap ten opzichte van de krater. Bij een grote inslag waait er een krachtige wind vanuit de inslagzone naar buiten toe. Als deze zeer sterke wind echter een obstakel tegenkomt (berg, heuvel, opstaande rand van een andere inslagkrater) treden er achter het obstakel krachtige wervelingen op die gemakkelijk tot tornado’s kunnen uitgroeien. Deze zijn sterk genoeg (tot 800 kilometer per uur) om stof en kleine stenen weg te blazen. Daardoor kan de onderliggende rotsbodem bloot komen te liggen. Deze rotsbodem kan zonnewarmte veel beter vasthouden dan het losse materiaal dat er normaliter op ligt. Vandaar dat de schoongeblazen stroken op nachtelijke infraroodopnamen oplichten ten opzichte van de omgeving. Computermodellen en het nabootsen van het proces in laboratoria bevestigen de bedachte oplossing.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 20 mei)

Zon op: 05.32 uur; onder 21.35 uur.

Maan op: 03.24 uur; onder 14.26 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt af. De maan is aan de ochtendhemel te vinden. Op vrijdag 19 mei komt de maan om 02.33 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (sterrenbeeld Waterman).

PLANETEN – Als ‘s morgens licht begint te worden verschijnt Venus laag in het oosten, een opvallende ‘ochtendster’. Saturnus die rond 00.00 uur in het zuidoosten verschijnt, staat dan laag in het zuiden. Als het ‘s avonds weer donker wordt, staat de heldere Jupiter nagenoeg in het zuiden in sterrenbeeld Maagd. Mars is dan vrijwel onzichtbaar; hij gaat snel onder. Gebruik een verrekijker om hem nog zeer laag boven de horizon te zien. Hij staat erg ver van de aarde, 372 miljoen kilometer.

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.