Zilver voor Manon Schoop op NK meerkamp

EMMELOORD - Manon Schoop (17) heeft zilver veroverd op de Nederlandse kampioenschappen meerkamp voor A-junioren. De atlete uit Emmeloord verbeterde vier persoonlijke records op de baan van AV NOP.

‘Ik ben heel blij dat ik een medaille heb gewonnen’, zei Schoop, die vooraf geen grote doelen gesteld had. Ze is sinds eind vorig jaar zo goed als blessurevrij, werd begin dit jaar Nederlands kampioen op hoog en wilde alleen heel graag een mooi puntentotaal neerzetten. Dat is gelukt, want ze werd tweede met een nieuwe persoonlijke recordscore van 4716 punten.

De nummer twee van Nederland liep persoonlijke records op de 100 meter horden en de 200 meter en wierp de speer verder dan ooit. ‘Op de andere nummers deed ik het ook goed, zat ik heel dicht tegen mijn pr’s aan’, aldus Schoop, die dus kan terugkijken op een heel succesvolle meerkamp. Dat komt goed uit, want in februari gaf ze in dit nieuwsblad aan dat ze ‘heel graag een goede meerkamper wil worden’.

Eind juni wacht de volgende uitdaging, wanneer ze in Vught meedoet aan de NK voor junioren. Horden en hoogspringen staan ieder geval op het programma, misschien dat ze op nog meer nummers uitkomt. Belangrijkste tot nu toe is dat Manon Schoop ‘redelijk heel’ uit de meerkamp is gekomen. Ze heeft nog steeds last van haar schenen, maar voorlopig is ze still going strong.

Ook vier andere atleten van AV NOP waren afgelopen weekeinde van de partij in eigen huis. Rianne Beuling, goed voor twee pr’s, viel net buiten de prijzen. Zij eindigde als vierde. Esmay Meinders was goed voor de zevende plaats. Bij de B-junioren finishte Julian Jansen (14e) net voor clubgenoot Owen Beuckens (15e).

Om de 176 atleten zo goed mogelijk van dienst te zijn, werden maar liefst 110 vrijwilligers ingezet. En omdat tussen de meerkampnummers verplichte rustmomenten waren ingebouwd, werden tegelijk met de meerkamp ook het Gelders-Overijssels kampioenschap en de sprinttweekamp georganiseerd. Marien Boersma, een van de organisatoren van het NK: ‘Dat hebben we bewust zo gedaan omdat het anders af en toe een beetje een dooie boel zou zijn.’

Het was voor AV NOP heel wat jaren geleden dat een NK werd georganiseerd op de Bosbaan. ‘Dit is een mooi evenement’, vond Marien Boersma. ‘We hebben hier prachtige faciliteiten, waar we trots op zijn. Wat reuring is altijd goed.’

Harry de Ridder