WerkCorporatie stapsteen naar werk

EMMELOORD - Bij WerkCorporatie krijgt gemiddeld 30 procent van de kandidaten een baan, waardoor zij niet langer afhankelijk zijn van een uitkering of ondersteuning van de WerkCorporatie. Dat is 20 procent meer dan verwacht bij de start in 2015.

In 2016 vonden 150 mensen via de WerkCorporatie werk, zetten de stap naar een eigen bedrijf of gingen terug naar school. Directeur Eelke de Vries: ‘Dat is een mooi resultaat en draagt aanzienlijk bij aan de visie van gemeente Noordoostpolder dat iedereen maximaal meedoet aan de samenleving. De WerkCorporatie bestaat nu ruim twee jaar. Werkgevers weten ons te vinden en zijn blijvend bereid inwoners met een uitkering van de gemeente een plek te geven. Inmiddels hebben we ruim 200 werkgevers die het predicaat Buitengewoon dragen.’

De meeste kandidaten van de WerkCorporatie zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering. Zij zijn door persoonlijke omstandigheden, door verkeerde keuzes of onvoldoende scholing, tijdelijk afhankelijk van extra financiële ondersteuning.

De Vries: ‘Wel zien we dat het aantal kandidaten met een arbeidsbeperking sterk toeneemt. Deze groep vraagt een intensieve begeleiding, ook op de werkplek. Bijzonder om te zien is dat inmiddels ruim 40 werkgevers hun deuren open zetten. Dankzij hen zijn deze kandidaten niet langer afhankelijk van een beschutte werkplek en draaien zij vol mee in de samenleving.’ WerkCorporatie wil de vele honderden kandidaten nog meer op maat ondersteunen, met workshops gericht op de laatste stap naar werk en instrumenten bieden aan degene die grote hobbels ervaart. De organisatie stelt zich ten doel om samen met UWV en werkgevers dit jaar nog 70 extra banen te creëren voor wie een arbeidsbeperking heeft. ‘Verder investeren we in jongeren, met en zonder uitkering, ontwikkelen we aparte projecten voor specifieke groepen en kijken we concreet naar kansen voor statushouders’, besluit De Vries.