Oh oh Emmeloord | Naamloos

Emmeloord - Goed, waar waren we gebleven. Oh ja: touwtrekken met Koningsdag. Op twee houten vlonders op de gracht ter hoogte van de Kampwal. Mooi was dat, het zou best terug mogen komen. Wat betreft de verjaardag van de Koning, het was ook dit jaar weer een mooi feestje. Stukje oranjekoek bij de shandy en met een oranje zak over de kop wat rondscharrelen op de vrijmarkt. Met de buurt achter op het schoolpleintje een potje wc-potten werpen en als afsluiter traditioneel een paar flinke Chinese rollen over de schutting heen gehangen. Tradities, daar hou ik van en die moet je in stand houden.

Zodoende na Koningsdag een paar dagen later dezelfde oranje zak weer over m’n kop getrokken en naar Amsterdam gereden. Koninginnedag, op 30 April. Zoals het hoort!

Ook dit jaar trof ik een paar verdwaalde toeristen aan die gekleed in oranje elkaar wat beteuterd aan stonden te kijken. Ondertussen een verouderde reisgids citerend en zich afvragend waar de rest van de oranje massa van de begeleidende plaatjes zich bevond . “Yes it’s true, it’s the queensparty and like we use to say in Holland: Now I am binnen, we can beginnen en dat stays niet in your reisgidsie yes?” Uiteindelijk een leuke Koninginnedag gevierd hoor. In Amsterdam staat op elke straathoek een halve tamme dus het valt ook helemaal niet op. Bovendien in Amsterdam geen Amsterdammer meer te bekennen tegenwoordig, dus weinig gezeik en het werd nog gezellig ook. Aan de Boerenwetering ter hoogte van de Ruysdaelkade, aan de Herengracht en aan de Prinsengracht en toen, toen stond ik opeens perplex. Viel er een kwartje. Touwtrekken op de gracht. Op welke gracht eigenlijk? Die gracht, krijg nou wat. Heeft die gracht geen naam?!

De Prinsengracht in Amsterdam, de Oudegracht in Utrecht en in Emmeloord hebben we... uuh, ‘de’ gracht?! Even denk je nog in een lokale Truman Show te zitten- de gracht heet al jaren de Burgemeester Knipgracht maar alleen Herman mag het niet weten – maar nee hoor, ook Google komt niet met een naam. Wel lees ik artikelen waarin de gracht ‘de stadsgracht’ wordt genoemd maar dat is toch meer zoiets als ‘de centrale fietsenstalling’ of ‘het winkelcentrum’. Overigens hebben we dan wel weer de Leeuwenbrug en de Spaanse brug ter hoogte van de rotonde bij de Golfslag. Ik vermoed dat deze naam voorkomt uit het feit dat hier destijds hard is gevochten tegen de Spanjaarden. Wellicht ook dat de brug een schakel was tussen het Lange Voorhout in Den Haag en de Lange Dreef, maar dat is dan weer uit de tijd van Napoleon want die hield van lange straten maar zeker weten doe ik het niet, dat zou ik nog eens na moeten kijken. Net als die gracht zonder naam. Een naamloze gracht, dat kan haast niet. Dat zit me niet lekker.

hermanrgendelman@gmail.com